Boswachter Björn Deduytsche

Bosbeheerder plaatst huiszwaluwhotel in Kruisem: "De vogels hebben het de laatste jaren erg moeilijk"  

In Zingem, bij Kruisem, heeft het Agentschap Natuur en Bos een huiszwaluwhotel geïnstalleerd. Vogels die deze lente terugkeren uit Afrika kunnen zo in de kunstmatige nesten broeden. "Dat is nodig om de soort te beschermen", vertelt boswachter Björn Deduytsche. 

Huiszwaluwen overwinteren in Afrika en komen pas in de lente terug naar onze contreien om te broeden. In Zingem, bij Kruisem, gebeurt dat in zowat 50 nesten aan de brug over de Schelde. In een natuurgebied in de buurt plaatst de bosbeheerder nu een zogenaamd huiszwaluwhotel om ervoor te zorgen dat vogels er zeker kunnen standhouden.

Trillingen, onderhoud en droogte

De huiszwaluwpopulatie heeft het de voorbije jaren moeilijk. "De droogte speelt een grote rol. Daardoor vinden de vogels geen goede modder meer en kunnen ze bestaande nesten niet altijd herstellen. De nesten aan de brug zijn kwetsbaar. Door het verkeer en de trillingen gaan er vaak nesten stuk", vertelt Xavier Coppens van Natuur en Bos. Het huiszwaluwhotel moet dat opvangen. "We moeten ook rekening houden met mogelijke onderhoudswerken aan de brug in de toekomst. Want dan zullen er nesten sneuvelen."

Opvallende constructie

Het huiszwaluwhotel in Zingem springt in het oog. "Het is een paal van 5 meter hoog waar meerdere kunstnesten op gemonteerd zijn", zegt Coppens.  "De constructie is wit met nesten in een kleikleur. Uit studies blijkt dat zwaluwen door wit aangetrokken worden." 

Het is pas het tweede huiszwaluwhotel in Oost-Vlaanderen. Jaren geleden werd er al eentje gebouwd in Wetteren. Op korte termijn plant Natuur en Bos nu nog twee andere zwaluwhotels in West-Vlaanderen. Ook daar kiezen ze voor locaties dicht bij bestaande kolonies. 

Meest gelezen