Nieuw circulatieplan Turnhout, ondanks ongenoegen van handelaars blijft

Turnhout heeft na een positieve evaluatie beslist om het nieuwe circulatieplan te behouden. Het plan werd afgelopen zomer ingevoerd voor een proefperiode.  Handelaars zijn daar niet tevreden mee, omdat de winkels volgens hen minder bereikbaar zijn.  

De Gemeente Turnhout heeft beslist het circulatieplan dat vorige zomer werd opgestart als proefproject te behouden. De bedoeling van het plan is om de gemeente verkeersveiliger te maken. In enkele straten werden paaltjes geplaats om er auto’s weg te houden en in andere mag je nog maar in één richting rijden.

De schepen van Mobiliteit Marc Boogers besliste door het positieve resultaat om het circulatieplan te behouden. “In de woonwijken is er vrijwel alleen nog bestemmingsverkeer, waardoor er minder auto's komen en de straten dus rustiger en leefbaarder zijn."

Handelaars zijn niet blij

Enkele handelaars zijn niet tevreden met het nieuwe plan, omdat er volgens hen minder mensen tot aan hun winkels geraken. Zo ligt bijvoorbeeld een bloemenwinkel nu in een doodlopende straat. Zij merken dat vaste klanten blijven, maar toevallige voorbijgangers blijven weg.  

Schepen Boogers is het daar niet mee eens. “De resultaten van onze evaluatie maken duidelijk dat handelaars, horecazaken en parkings goed bereikbaar blijven per auto via de invalswegen."

Toch zijn er ook negatieve punten uit de evaluatie naar boven gekomen. Zo is de reistijd op enkele plaatsen in de stad sterk verhoogd. Turnhout gaat met het Agentschap Wegen en Verkeer rond de tafel zitten om de afslagstroken te verlengen en de lichtenregeling aan te passen.

Meest gelezen