Kamperen in Meerdaalwoud: “Wakker worden aan de rand van het bos, daar word je gelukkig van”

Wist je dat je kan kamperen in het Meerdaalwoud? Er zijn daar twee bivakzones waar je je tent gratis mag plaatsen voor één of twee nachten. Meer voorzieningen, zoals water of een douche, zijn er echter niet. “Maar, het is heerlijk om wakker te worden aan de rand van het bos”, zegt Maarten Verbeeke, hij beheert de bivakzone in Bierbeek.

Aan de rand van het Meerdaalwoud, op de taalgrens tussen Bierbeek en het Waals-Brabantse Nethen, ligt een bivakzone met een prachtig uitzicht. Daar kan je zonder te reserveren je trekkerstent legaal komen opzetten midden in de natuur. “Je kan hier gratis overnachten maar het is wel de bedoeling dat er niet te veel mensen staan”, vertelt Maarten Verbeeke. “Zo mogen er maar drie tenten per nacht staan en mag je maximaal twee nachten blijven.”

Regels

Er gelden nog andere regels in de bivakzone. Zo zijn er duidelijke afspraken rond het maken van vuur en moet je ook al je afval weer meenemen. Je komt ook beter met de fiets of te voet, auto's zijn niet welkom. Veel luxe moet je op de bivakzone ook niet verwachten. Douches of water zijn er niet, al is er wel een “compost-wc” vertelt Maarten: “Het is eigenlijk een houten hokje met daarin een houten plank met een wc-bril erop. De uitwerpselen worden gemengd met zaagsel waardoor het heel droog is en het niet ruikt. Bovendien zit je hier rustig met een mooi uitzicht en het geluid van de vogels.”

Bijna elke dag staan er één of meerdere tenten op de bivakzone, zelfs in de winter. “Zelfs met de storm in februari, stonden hier mensen”, zegt Maarten. “Het zijn vaak mensen die gaan wandelen of fietsen. Er is nog een andere bivakzone in het Meerdaalwoud en vaak worden die twee gecombineerd tijdens een weekend.”

Het is niet alleen een mooie plek, het is ook een andere manier van leven.

Maarten woont met zijn gezin naast de bivakzone in een huis dat eigendom is van het Agentschap Natuur en Bos. De familie beheert de bivakzone en organiseert onder de naam “Boshuis Het Spoor” ook workshops en kinderkampen die allemaal te maken hebben met de natuur. “Het is heerlijk om aan de rand van het bos te wonen. Het bos maakt veel geluid, ook ’s nachts. We zien hier geregeld dieren, zoals vossen, everzwijnen of uilen. Je ziet de zon ’s morgens ook opkomen achter de heuvels. We zijn blij dat we hier kunnen wonen, ik word er gelukkig van.” 

Meest gelezen