Radio 2

Premies voor broedende zwaluwen en kerkuilen in Koksijde

De gemeente Koksijde geeft een jaarlijkse premie van 10 tot 50 euro voor gezinnen die huiszwaluwen, boerenzwaluwen en kerkuilen bij hun huis of boerderij laten broeden. De premie voor kerkuilen is uniek voor West-Vlaanderen. De vogels krijgen steeds minder een kans om te broeden, omdat moderne schuren volledig zijn dichtgemaakt en zwaluwen en kerkuilen houden van open schuren en een dak dat een eindje uitsteekt boven de gevel.

"De premie is een goedmakertje voor het beetje overlast dat de vogels veroorzaken", zegt Wim Bovens van Natuurwerkgroep De Kerkuil. "Er zijn bijvoorbeeld de uitwerpselen, maar wij voorzien in een plankje dat je onder het nest kan hangen dat de vogelpoep opvangt. Er is ook het lawaai, al vind ik dat mooi lawaai, maar met zo'n kleine premie kunnen we mensen toch over de streep trekken."

Kerkuilenbak

"De kerkuil heeft een misleidende naam", zegt Wim Bovens. "Die leeft zelden in kerken. Voor kerkuilen moet een kerkuilenbak bij je huis of boerderij worden geplaatst."

"Wij monitoren de broedparen en proberen de dingen heel doordacht te doen. Vorig jaar waren er in Koksijde vier broedgevallen van drie koppels kerkuilen. In de meest noordelijke kant van de Westhoek, van Nieuwpoort tot Houthulst, telden we 101 broedgevallen van 83 verschillende koppels kerkuilen. De huiszwaluw is vrij stabiel. De boerenzwaluw gaat achteruit. Veurne had in 2006 nog meer dan 900 koppels, in 2019 waren er dat maar 408 meer. Wie dus denkt recht te hebben op een premie, neemt best contact op met de gemeente of met Natuurwerkgroep De Kerkuil.

Meest gelezen