Primeur in Aalst: operatie aan hartklep onder lokale verdoving

Voor de eerste keer in België heeft een patiënt een nieuwe hartklep gekregen onder lokale verdoving. Dat meldt het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst. De ingreep gebeurde via de slagader in de oksel en is vooral voor oudere mensen een goede zaak. Een 82-jarige patiënt onderging de eerste operatie.

In Aalst heeft een patiënt voor het eerst een nieuwe hartklep gekregen via de okselslagader, onder lokale verdoving. De operatie van de 82-jarige patiënt werd uitgevoerd door dokter Rosseel, medisch diensthoofd van het A.S.Z. Aalst. 

Vroeger werd een vernauwde aortaklep vervangen door een kunstklep via een openhartoperatie onder algemene verdoving. Daarna gebruikten ze ook de lies als toegangsweg voor het plaatsen van een klep. En ook die ingreep gebeurde onder volledige narcose. Die werkwijze wordt in enkele Belgische ziekenhuizen gebruikt, maar heeft nadelen. "Bij oudere mensen is de liesslagader vaak minder toegankelijk of hebben ze last van aderverkalking. Dan moet je een alternatieve weg zoeken”, zegt Rosseel. 

Makkelijker te doorstaan

Er gebeurden ook al operaties via de halsslagader, de aorta en de slagader onder het sleutelbeen, maar ook die ingrepen zijn onder volledige verdoving. De operatie via de slagader van de oksel is onlangs ook erkend en is nu voor het eerst uitgevoerd onder lokale verdoving. Rosseel: “Deze kleine ingreep is veel makkelijker te doorstaan dan een zware openhartoperatie. Zo kunnen we vooral oudere mensen opereren met een kleiner risico. Ze mogen ook sneller het ziekenhuis verlaten."

De ingreep die de 82-jarige patiënt onderging, duurde ongeveer anderhalf uur. Er waren geen complicaties en de patiënt mocht al na twee dagen naar huis.

Meest gelezen