Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Belangenorganisaties dagen South Carolina voor de rechter omdat de staat zwijgt over holebiseksualiteit in de klas

De Amerikaanse staat South Carolina wordt door enkele belangengroepen voor een districtrechtbank in South Carolina gedaagd. In de staat is het nog altijd bij wet verboden om bij seksuele voorlichting te praten over LGBTQ-relaties (Lesbisch, Homoseksueel, Transgender, Queer). Enkel wanneer het gaat over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) mogen die relaties aan bod komen. Volgens Lambda Legal en The National Center for Lesbian Rights is dat ongrondwettig. 

Al vanaf de wet in 1988 ingevoerd werd is het voor scholen in South Carolina verboden om seksuele voorlichting te geven die verder kijkt dan heteroseksuele relaties, het klassieke man-vrouw plaatje. De wet schrijft voor dat "discussie over alternatieve seksuele voorkeuren inclusief, maar niet beperkt tot, homoseksuele relaties, verboden is. Enkel als het gaat over seksueel overdraagbare aandoeningen mag er gewezen worden op LGBTQ-relaties." En die wet is in strijd met de Amerikaanse grondwet, stellen de organisaties die de staat voor de rechter dagen. 

"De wet viseert LGBTQ-studenten en stelt geen gelijkaardige beperkingen op de seksuele opvoeding voor heteroseksuelen", zeggen de belangengroepen. 

De onderwijscommissaris voor South Carolina Molly Spearman is het er wel mee eens dat de wet op losse schroeven staat. Zij zal namens de staat moeten optreden als verdediging voor de wet. Daarom vroeg ze advies van de procureur-generaal van de staat, Alan Wilson. Die zegt dat de belangengroepen hoogstwaarschijnlijk hun slag zullen thuishalen. Als de staat in beroep wil gaan, kan het dat bij het Hof van Beroep. Daarna kan er nog naar het Amerikaanse Hooggerechtshof gestapt worden, maar de kans dat het zover komt, is klein.

De wet viseert LGBTQ-studenten en stelt geen gelijkaardige beperkingen op de seksuele opvoeding voor heteroseksuelen

Lambda Legal

No Promo Homo

South Carolina is niet de enige staat waar zo’n anti-LGBTQ-wet nog in voege is. Er zijn nog zes staten in de Verenigde Staten waar zogenoemde "No Promo Homo"-wetten van kracht zijn: Alabama, Louisiana, Mississippi, Oklahoma, South Carolina en Texas. 

In Alabama schrijft de wet bijvoorbeeld voor dat "er nadruk moet worden gelegd op het feit dat homoseksuele relaties niet worden geaccepteerd door de maatschappij."

Deze rechtszaak past dan ook binnen een reeks rechtszaken die de belangengroepen ondernemen. In 2019 werd een gelijkaardige wet in Arizona onderuitgehaald, in 2017 gebeurde hetzelfde in Utah.

Meest gelezen