Prinses Amalia zette de afdaling niet onopgemerkt in.
Getty Images

Royals op zondag: skistok kwijt en het koninklijke k**-woord floept eruit, en zeg voortaan gewoon maar "Harry" 

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Oranjes poseerden naar goede gewoonte in de sneeuw, prins Harry wenst voortaan anders aangesproken te worden, meer dan 800 jarige Belgen willen vieren met koning Filip, Paola schakelt Kuifje in en de Britse koning George speelde spelletjes met de nazi's.

Een zonnebril, een zoen en gevloek

Het is vakantie. Tijd voor de jaarlijkse georganiseerde fotosessie van de Oranjes op skilatten in de besneeuwde bergen van Lech (Oostenrijk). Net als vorig jaar kregen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters het gezelschap van prinses Beatrix en het gezin van prins Constantijn. Het was kroonprinses Amalia die de show stal. 

Van links naar rechts: prinses Amalia, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Beatrix, koningin Máxima, koning Willem-Alexander, graaf Claus-Casimir, prinses Alexia, gravin Eloise, gravin Leonore en prinses Ariane.

Amalia viel op met haar outfit. De 16-jarige troonopvolgster koos voor een flashy zonnebril met gekleurde glazen en liet bewust de kraag van haar jas, die oorspronkelijk van vossenbont was, vervangen door imitatiebont. Dat bevestigde een ontwerpster achteraf aan Nederlandse media.

Toen de camera's draaiden verraste Amalia door haar vader een spontane zoen te geven en te aaien over zijn hoofd. Een tweede kus ontweek de koning speels. (zie video hieronder) De sportieve kroonprinses vond het jammer dat ze haar skitalent niet kon laten zien. Voor haar mocht de afdaling best "pittiger" zijn zodat ze sneller kon glijden. 

De jongere zus van Amalia, prinses Alexia (14), liet zich ook even gaan op de skilift. Ze zwaaide bevallig met haar skistok, maar liet hem daardoor ook net vallen. Voor de aanwezige pers floepte er duidelijk het k*t-woord uit. Niet echt koninklijk, maar wel héél menselijk. Het was nichtje Leonore (de dochter van prins Constantijn) dat de skistok opviste voor haar. De Oranjes gaan al meer dan vijftig jaar op wintervakantie in Lech, een dorpje met 1.600 inwoners in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg.

His Royal Highness? Schrap dat maar

De Britse prins Harry is terug uit Canada voor een aantal evenementen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Hij is vanaf 31 maart geen "senior royal" meer en mag dan geen gebruik meer maken van zijn HRH-titel. HRH staat voor His Royal Highness, waarmee royals aangesproken worden.

Maar Harry lijkt er meteen komaf mee te maken. In Edinburgh was hij aanwezig op het toeristisch initiatief Travalyst en liet hij via de gastvrouw weten dat hij een verzoek had voor de aanwezigen: noem me Harry. "Dus dames en heren, geef een grote, warme Schotse welkom aan Harry", klonk het. Wie zich toch ietwat onwennig voelde om "Harry" te zeggen, hield het dan maar beleefd op "sir".

Prins Harry een en al glimlach in Edinburgh, maar hij wond er geen doekjes om.
AFP

Canadese beveiliging? Schrap dat maar

Nog een serieuze aanpassing vanaf 31 maart: de security of beveiliging van Harry en zijn gezin in Noord-Amerika. De Canadese politie bouwt die de komende weken af. De Britse veiligheidsdiensten hadden aan de Canadese autoriteiten gevraagd om de royals na hun verhuizing te beschermen.

Canadese beveiliging kon, omdat de hertog en hertogin van Sussex erkend worden als zogenoemde IPP's (International Protected People). Bovendien is de Britse koningin staatshoofd van het land en dat maakt dat Canada verplichtingen heeft ten aanzien van de koninklijke familie. Maar als Harry en Meghan Markle de Queen niet langer meer vertegenwoordigen, veranderen ze van status.

Hoe de beveiliging dan georganiseerd wordt, is koffiedik kijken. Er is overeengekomen met de Queen dat het gezin bescherming blijft nodig hebben. "Gezien de publieke bekendheid van Harry en omdat hij nu eenmaal geboren is binnen de koninklijke familie", valt er op de website van Harry en Meghan - Sussex Royal - te lezen. "En gezien het gedeelde dreigingsniveau waar beiden de voorbije jaren onder vielen, en dat werd bijgehouden." De hamvraag is wie de lijfwachten zal betalen. Een rekening van naar schatting 1,1 miljoen euro.

Links, rechts en achter haar: lijfwachten houden Meghan in de gaten.

Wie niet waagt, niet wint bij koning Filip

De oproep van koning Filip om met hem zijn 60e verjaardag thuis op het kasteel van Laken te vieren, is niet zomaar voorbijgegaan. Sinds maandag kreeg het Belgische hof al meer dan 800 reacties voor een uitnodiging. Filip wil zijn verjaardag vieren met 100 landgenoten die net als hij op 15 april 1960 geboren zijn. Volgens de Belgische statistieken zagen er echter diezelfde dag 420 Belgen het levenslicht. 

Het paleis zal de geïnteresseerden zeker nagaan. Pas na controle volgen de officiële uitnodigingen voor de jarigen (met hun partner). Onder de reacties blijken er heel wat mensen te zitten die een dag eerder of later verjaren in april, of op dezelfde dag maar een ander jaar. Wie niet waagt, niet wint. Maar juist is juist uiteraard.

Een van de eerste foto's van Filip, april 1960.

Speuren naar Kuifje met koningin Paola

Een hele week lang hebben een dertigtal Nederlandstalige en Franstalige jongeren met jonge vluchtelingen opgetrokken voor het krokuskamp "Kuifje in België" van vzw Habbekrats. De bedoeling: elkaar én ons land beter leren kennen. De jongeren zochten in heel België naar spullen die verband houden met stripheld Kuifje en passeerden daarbij enkele belangrijke bezienswaardigheden. In het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel kregen ze het gezelschap van koningin Paola. Bij een stukje taart deelden de jongeren hun verhalen. Habbekrats krijgt de steun van de Koningin Paola Stichting die maatschappelijke integratie bevordert. 

Koning George VI misleidde de nazi's

De Britse koningin Elizabeth heeft een onaangekondigd bezoek gebracht aan de Britse geheime dienst MI5. "Ik ben altijd getroffen door de opmerkelijke vastberadenheid waarmee u uw vitale rol vervult. (...) Door de aard van het werk hebben jullie geen publieke erkenning, daarom zeg ik tegen u allemaal, namens de hele natie: dank u wel", aldus de Queen tegen alle medewerkers. 

Namens de hele natie: dank u wel

Queen Elizabeth

De Queen werd rondgeleid door topman Andrew Parker in het hoofdkwartier van MI5 in Londen. Daar hoorde ze dat haar vader, koning George VI, de inlichtingendiensten een handje hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij woonde speciaal samenkomsten bij om de nazi's te misleiden in aanloop naar D-day op 6 juni 1944.  

De Queen was een en al oor bij MI5.

In 1944 werd in een (nep) olieopslagcomplex in Dover opzettelijk een bijeenkomst georganiseerd tussen George en geallieerde bevelhebbers. Voor de buitenwereld leek het alsof de koning de troepen een hart onder de riem stak.

Het was echter een MI5-strategie om tijd te winnen voor de geallieerden door foute informatie te verspreiden onder de toekijkende nazi's. De bedoeling was hen te laten geloven dat de landing op D-day zou plaatsvinden in Calais of zelfs Noorwegen. (Gefascineerd door D-day? Lees er hier meer over

De Queen liet tijdens de rondleiding in het midden of ze weet had van de samenwerking tussen MI5 en haar vader.  

Een glimlachende koning George in Dover (april 1940). Hij speelde tactische spelletjes mee.

Meest gelezen