Videospeler inladen...

Boomverzorger redt beschadigde bomen in Maarkedal na vandalisme: "We genezen de bomen met scheuten"

Enkele beschadigde bomen in Maarkedal kunnen dan toch gered worden na vandalisme met een kettingzaag. Een boomverzorger gaat de sapstroom herstellen met een ingewikkeld procédé met jonge twijgjes. "Er zijn meer dan 50 bruikbare scheuten nodig. Ook gewone mensen kunnen helpen en doneren."

“De schors is doorgesneden, waardoor er geen verbinding meer is met de wortels”, zegt Peter Vosters van firma Boomhelden. Hij meet de schade op die de vandaal een aantal weken, mogelijk zelfs maanden geleden aanbracht. 

“Scheuten zijn de redding”

Vosters weet hoe hij de zwaar gehavende bomen toch kan redden: met nieuwe twijgjes. “Zo kan de kruin opnieuw verbinding maken met de wortels. We moeten 50 tot 100 scheuten verzamelen”, gaat Vosters verder. De scheuten worden later in de inkepingen geplant, zo kunnen de bomen genezen. 

Iedereen kan helpen

Er is goed materiaal nodig om beschadigde bomen te kunnen redden. Het is belangrijk dat de zomereikscheuten niet ouder zijn dan een jaar. “Ideaal zijn de zomereiken die vorig jaar gesnoeid zijn, want daarop groeien nieuwe scheuten”, vertelt Hans Scheirlinck van Bosgroep Vlaamse Ardennen. De scheuten zijn makkelijk te vinden in de tuin of in een bos. “De scheuten moeten dik en minstens 1,5 meter lang zijn”, zegt Scheirlinck. Wie scheuten wil doneren, kan dat via de website www.bosgroep.be

Onderzoek naar vandaal loopt

De eigenaar van de beschadigde bomen heeft een klacht tegen onbekenden ingediend bij de politie. Er loopt een onderzoek. Ook het Agentschap Natuur en Bos neemt de zaak serieus.  Als de vandaal gevat wordt, hangt hem of haar een stevige straf boven het hoofd. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen