Schotse parlement maakt maandverband en tampons gratis voor alle vrouwen: "Een unicum voor de wereld"

In Schotland zullen alle vrouwen binnenkort gratis maandverband of tampons kunnen krijgen. Het Schotse deelstaatparlement heeft daartoe een eerste wetsvoorstel goedgekeurd. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat een kwart van de jonge vrouwen in Schotland problemen had om aan menstruatieproducten te geraken, omdat die niet goed beschikbaar of betaalbaar genoeg zijn. Maar daar moet dus verandering in komen. “Dit is echt een unicum”, zegt correspondent Tim de Wit.

“Period poverty” oftewel menstruatiearmoede. Vele jonge vrouwen kampen ermee, maar vanzelfsprekend durven weinigen daarvoor uit te komen. Om het taboe aan de oppervlakte te brengen heeft de Schotse overheid  - vertrouwelijk  - 2.000 jonge Schotse vrouwen over bevraagd.

Uit die enquête is gebleken dat vele vrouwen maandelijks simpelweg te weinig geld hebben om voor zichzelf tampons, maandverband of inlegkruisjes te kopen. Gemiddeld kost het vrouwen zo’n 8 pond per maand, omgerekend ruim 9 euro. 

Zo’n 10 procent van de jonge meisjes bleken helemaal geen menstruatieproducten te kunnen betalen, 15 procent had er problemen mee en 19 procent is overgeschakeld naar een minder goed product omdat ze het anders niet konden betalen.

Schrijnend

“Je hoort echt schrijnende verhalen, van meisjes die dan maar papieren zakdoekjes of sokken gebruiken tijdens hun ongesteldheid”, zegt NOS-correspondent Tim de Wit in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. 

Om hier iets aan te doen, zijn  een aantal vrouwelijke Labour-politici in het Schotse parlement opgestaan. Hun initiatief heeft er deze week toe geleid dat in het deelstaatparlement een wet is aangenomen die de Schotse regering gaat verplichten om tampons en maandverband gratis toegankelijk te maken voor alle vrouwen.

Vorig jaar was dat overigens al het geval in scholen, hogescholen en universiteiten. Nu gaat het dus voor àlle vrouwen gelden.

Praktisch

Deze wet is nog maar een vertrekpunt, verduidelijkt correspondent De Wit. De praktische uitwerking moet nog gebeuren. Zo is het nog niet duidelijk welke producten er precies beschikbaar zullen worden, want vele vrouwen gebruiken natuurlijk verschillende producten.

“Maar de idee is dat straks tampons en maandverband op allerlei plekken in Schotland gratis te verkrijgen zullen zijn. Dan moet je denken aan apotheken, maar ook buurthuizen, sportverenigingen en op het werk”, aldus De Wit. 

Unicum

“Zolang het dus maar verkrijgbaar is en toegankelijk is voor iedereen die daar behoefte aan zal hebben, want in die wet is echt de verplichting opgenomen voor de Schotse regering om zorg te dragen voor die gratis toegankelijkheid.” 

“Het Schotse parlement is het eerste in de wereld dat dit besloten heeft”, besluit de correspondent. “Deze drastische maatregel is nog nergens anders ter wereld genomen. Dit is echt een unicum.”

Beluister hier het volledige gesprek met UK-correspondent Tim de Wit in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen