Archieffoto
Henk Mul

Slachtoffer verkrachting in open brief: "Ik ben boos en machteloos. En dat voor zijn 2 minuten plezier en zijn kick" 

"Ik ween in de traphal omdat ik niet alleen durf te gaan slapen", met die woorden wil Isabelle -een schuilnaam- in haar open brief het taboe rond verkrachting doorbreken. Vorig jaar werd ze verkracht en sindsdien heeft ze een heel verwerkingsproces doorstaan. Toch vindt ze het belangrijk om haar verhaal te delen. Iets wat Wies De Graeve, directeur van Amnesty International, beaamt: "Slachtoffers blijven nu te vaak in de kou staan."

"Ik wou niet geloven dat hij me daarvoor wou aanvallen. Ik heb nog weerstand proberen te bieden, gekrabd, gesmeekt om me los te laten, maar zijn handen bleven druk uitoefenen op mijn nek. Ik kreeg geen adem meer. Verdoofd, verzwakt en verslagen heb ik me laten verkrachten." Aan het woord is Isabelle (schuilnaam), een jonge vrouw van 25 die vorig jaar in september verkracht werd op amper enkele honderden meters van haar huis. Om andere slachtoffers een hart onder de riem te steken, schreef Isabelle een open brief. Want zij is niet alleen. 

Na de feiten stapt de vrouw naar de politie en die kan uiteindelijk de dader oppakken. Het gaat om een Roemeense dertiger die niet aan zijn proefstuk toe is. In zijn thuisland werd hij al veroordeeld voor gelijkaardige feiten, maar in ons land gebeurt dat niet. Er wordt beslist om de man te interneren omdat hij niet toerekeningsvatbaar is. 

Ik heb gesmeekt om me los te laten, maar zijn handen bleven druk uitoefenen op mijn nek

Isabelle

"2 minuten plezier en 10 minuten 'kick'"

De vrouw is opgelucht omdat de dader is gevonden, maar de dagen nadien wordt ze overspoeld met een schuldgevoel: "Ik had het leven van een man verwoest en die ging nu naar de gevangenis. Ik wil niet geloven in oog-om-oog, maar hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer ik besef hoe gebroken ik ben."

De bewuste dag laat sporen na en Isabelle voelt de impact op haar leven: "Als 25-jarige vrouw ween ik in de traphal omdat ik niet alleen durf te gaan slapen. Ik moet mijn leven opnieuw indenken om me veilig(er) te voelen. Mijn eigen buurt heeft me verraden, het openbaar vervoer nemen maakt me bang, over de parking tot de auto is een spurt geworden. Ik voel me van mezelf en de wereld vervreemd. Boos, verdrietig, machteloos. En dat voor zijn 2 minuten plezier, voor 10 minuten ‘kick’." Isabelle kon gelukkig rekenen op een sterk team van zowel politieagenten, haar familie en vrienden. 

Ik had het leven van een man verwoest en die ging nu naar de gevangenis. Maar hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer ik besef hoe gebroken ik ben

Isabelle

Bekijk hier de getuigenis van Isabelle en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Het is niet oké"

Ook al is de man geïnterneerd, het blijft voor Isabelle moeilijk om te moeten leven met de gedachte dat hij ooit vrij zou rondlopen en andere vrouwen zou kunnen pijn doen: "Het maakt me ziek. Het is niet oké dat je als vrouw niet overal veilig kan zijn. Het is niet oké om je te moeten schamen omdat je op het verkeerde moment op de verkeerde plek zat. Het is niet oké om je pijn te moeten verbergen uit angst voor het label dat ze op jou zullen plakken. Er is zoveel niet oké."

Daarom heeft de vrouw besloten om met haar verhaal naar buiten te komen. Ze beseft dat ze de maatschappij niet kan veranderen en dat verkrachters nooit uit de wereld zullen verdwijnen. Maar ze hoopt met haar verhaal het taboe te doorbreken zodat meer slachtoffers een stem krijgen en kunnen verwerken wat hen overkomen is. Daarnaast wil ze voorkomen dat daders er straffeloos mee wegkomen.

Ik verwacht geen mirakels. Ik kan enkel mijn stem laten horen, vrouwen en mannen beschermen door ze te waarschuwen, hen aanmoedigen om hun verhaal te delen

Isabelle

"Ik verwacht of kan niet zorgen voor mirakels. Ik kan enkel mijn stem laten horen, vrouwen en mannen beschermen door ze te waarschuwen. Hen aanmoedigen om hun verhaal te delen én om de dader te durven aangeven. Hen op het hart drukken dat zij het slachtoffer zijn, dat zij het verdienen om geloofd en geholpen te worden. Ik kan me zelfs niet inbeelden hoe groot de pijn moet zijn van slachtoffers die dit geheim houden. Dat zij nooit een klein stukje van die pijn kunnen delen, kwijt kunnen."

Bekijk hier de getuigenis van Isabelle en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De vrouw is nu vastbesloten om haar verhaal te blijven vertellen, keer op keer. Niet enkel voor zichzelf, maar voor álle slachtoffers: "Tot we gehoord worden. Tot er een beetje van alle pijnen verzacht kan worden. Het stilzwijgen, je kop in het zand steken en het probleem negeren, het slachtoffer niet au sérieux nemen, geeft de wereld, de dader vrij spel."

Haar brief sluit ze af met een duidelijke boodschap voor lotgenoten: "Zoek hulp, je verdient dat. Jij bent slachtoffer. Je bent niet alleen."

"Maak van seksueel geweld een topprioriteit"

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International moet de strijd tegen het seksueel geweld een topprioriteit worden voor het beleid in ons land. "We zien dat het een grootschalig mensenrechtenprobleem is en dat het alle leeftijdscategorieën treft. Het valt de fysieke en psychische integriteit van heel veel mensen aan. Daarom vinden we het de taak van de overheid om mensen daartegen te beschermen en actie te ondernemen om seksueel geweld te stoppen", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International. 

De organisatie verwacht vooral een geïntegreerd beleid van alle overheden in ons land: "Dat gaat bijvoorbeeld om zorg voor slachtoffers en een betere opleiding van politie en medewerkers van het gerecht om beter te kunnen omgaan met de slachtoffers. Op die manier zou er sneller bewijs kunnen verzameld worden."

Amnesty wil ook meer sensibilisering en seksuele opvoeding, bijvoorbeeld op school, maar zeker ook in de samenleving. "We zien dat er nog altijd veel vooroordelen en stereotypes heersen over seksueel geweld. Het gaat onder meer om zogenoemde victim blaming, waarbij de schuld in de schoenen van het slachtoffer wordt geschoven."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen