Videospeler inladen...

De spilindex is overschreden: uw uitkering, pensioen of loon bij de overheid gaat omhoog

Sociale uitkeringen en pensioenen stijgen in maart met 2 procent. Dat komt omdat de spilindex is overschreden. In april stijgen ook de weddes van het overheidspersoneel. 

De index meet hoe duur het leven wordt voor gezinnen. Als de prijzen van producten en diensten stijgen, dan stijgt ook de index. Als dat cijfer een bepaalde waarde overstijgt - de zogenaamde spilindex - dan stijgen de uitkeringen en lonen automatisch mee.

Dat is nu deze maand gebeurd, een maand eerder dan voorzien.  Door de overschrijding gaan volgende maand de uitkeringen en pensioenen omhoog. In april volgen de weddes. Veel lonen in de non-profitsector zijn overigens ook aan de spilindex gelinkt. Dat betekent dat personeel in onder meer ziekenhuizen, bejaardentehuizen, revalidatiecentra, beschutte en sociale werkplaatsen, en gezins- en bejaardenhulp een hoger bedrag mag verwachten op zijn loonbriefje.

De vorige overschrijding van de spilindex dateert van augustus 2018. Dat de spilindex een maand vroeger wordt overschreden zal zich in de begroting laten voelen. HR-dienstenbedrijf Acerta sprak eerder al van een geschatte extra kostprijs van 78,5 miljoen euro, alleen al voor de verhoging van de sociale uitkeringen.

Inflatie

De inflatie, een brede stijging van prijzen van goederen en diensten, bedroeg deze maand 1,10 procent. Dat betekent eenvoudig dat de winkelkar die een jaar eerder 100 euro kostte, nu 101,10 euro kost.  In januari was de inflatie 1,41 procent, in december 0,76 procent.

Deze maand waren er vooral prijsstijgingen voor groenten, alcohol, bloemen en planten. Wat dat laatste betreft: valentijn zorgde zoals elk jaar voor een prijsstijging van de rozen. Bij onder andere brandstoffen en aardgas daalden de prijzen. De spilindex zorgt er in ons land voor dat de uitkeringen en overheidslonen welvaartsvast blijven.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen