UHasselt

UHasselt ontwikkelt ultradunne plooibare en goedkopere zonnepanelen: "Dit is baanbrekend"

Wetenschappers van de UHasselt zijn er als eersten in geslaagd om zonnepanelen te ontwikkelen die flinterdun zijn, goedkoper, en die een energie-efficiëntie van 25 procent behalen, evenveel als  traditionele zonnepanelen. "En dat maakt de panelen perfect integreerbaar in gebouwen en daken", zegt professor Bart Vermang.

Bart Vermang, prof aan de UHasselt, noemt het “baanbrekend”. Zijn consortium -  een tijdelijke vereniging van internationale partners - is erin geslaagd om een recordopbrengst van energie te bereiken met flinterdunne zonnecellen. “Voor het eerst hebben we een energie-efficiëntie van 25 procent bereikt, hetgeen evenveel energie is als een traditionele zonnecel in de dagelijkse praktijk kan opwekken. En de bovengrens van onze dunnefilmzonnecellen hebben we nog niet bereikt.”

“Om deze recordefficiëntie te bereiken gebruiken we twee soorten dunnefilmmaterialen, die we als lagen op elkaar leggen”, zegt Vermang. “Een traditioneel zonnepaneel bestaat uit één laag, meestal gemaakt uit silicium. Wij gebruiken voor deze zonnecellen twee verschillende materialen die elkaar versterken."

UHasselt

Concurrentieel

“Hiermee gaan we echt de concurrentie aan met de traditionele zonnepanelen”, zegt Bart Vermang. “Onze zonnecellen zijn gemaakt uit flinterdun, flexibel materiaal, waardoor je zonnepanelen in alle kleuren en groottes kan ontwikkelen die je kan integreren in gevels of daken van woningen.” En omdat de zonnecellen zo dun zijn, is er ook minder materiaal nodig om zonnepanelen te maken. “Dat zal deze zonnepanelen nog goedkoper maken dan de traditionele panelen”, zegt Bart Vermang.

De zonnepanelen zouden binnen acht jaar in alle maten en kleuren al op de markt moeten komen: "We moeten nog enkele obstakels overwinnen", zegt Vermang, "maar we maken snel vooruitgang."

Meest gelezen