Verdwaalde patiënten in Sint-Trudo ziekenhuis snel terugvinden dankzij polsbandje

De elektronische polsbandjes die ze in het Sint-Trudo ziekenhuis in Sint-Truiden gebruiken op de geriatrische afdeling zijn een succes. Dat blijkt na een proefperiode. Een patiënt draagt zo'n polsbandje met een tracker en dat slaat alarm als de patiënt verdwaalt.

Enkele maanden geleden is het ziekenhuis gestart met 5 polsbandjes. Ondertussen zijn er al 28 polsbandjes, waarmee heel de geriatrische afdeling voorzien kan worden. En volgens directeur ICT Peter De Bruyne bewijst het z'n nut: "In één oogopslag kan je de situatie van de afdeling overschouwen. Niet alleen van de patiënten maar ook van toestellen, zoals medicatiekarren en laptops. Die kan je heel snel localiseren zodat het personeel geen tijd verliest om de patiënt of het toestel te vinden."

Ook inzetbaar voor patiënten die vallen

Het ziekenhuis gaat de polsbandjes nu ook inzetten voor valdetectie, dus als een patiënt valt, gaat er meteen een alarm af: "Afhankelijk van de bewegingen, gaat het systeem aanleren welke situaties een val zijn.  Dan gaat er een alarm af, zodat de verpleging op de hoogte wordt gebracht en snel kan ingrijpen."

Meest gelezen