BY-SA 3.0

Zeldzame vermiljoenkevers duiken op in de Vlaamse Ardennen: "Goed nieuws voor natuurherstel"

In de Vlaamse Ardennen en de Scheldevallei zijn vermiljoenkevers gevonden. Dat is een felrode kever die op de lijst van beschermde inheemse diersoorten staat, net zoals de wolf en de bever. De ontdekking van deze kevers in Oost-Vlaanderen is goed nieuws voor het natuurherstel.

Natuurherstel is meestal een traag proces, maar in sommige gevallen gaat het ook snel. De vermiljoenkever is daar een voorbeeld van. Dat is een felrode, kleine kever die leeft onder de schors van dikke dode bomen op zeer natte gronden. Door een tekort aan dood hout in onze bossen en door het draineren van riviervalleien en moerassen verdween het kevertje in heel West-Europa.

Herstel van riviervalleien

Ondertussen gaat het weer beter. De afgelopen tien jaar zijn verschillende riviervalleien en moerassen hersteld, waardoor de kever terugkwam in grote delen van Duitsland, Frankrijk en Nederland. Vorig jaar werd de soort ook ontdekt in ons land, in de Antwerpse Kempen. Uit recent onderzoek blijkt nu dat het kevertje ook in de Scheldevallei en de Vlaamse Ardennen aan het koloniseren is.

Dat is zeer positief voor het natuurherstel, zegt onderzoeker Arno Thomaes. “De vermiljoenkever stelt heel hoge eisen naar de hoeveelheid dood hout en de juiste grondwaterstanden. Dat we de kever nu op verschillende plaatsen vinden, geeft toch aan dat we heel wat gerealiseerd hebben rond de vernatting van riviervalleien en het herstel van bossen. En dat is zeer goed nieuws.”

Meest gelezen