Mobiliteit Brussel

Brussel gaat schade aan wegen met 3D-wagen opmeten: "Vergelijkbaar met de Google-wagen"

Brussel Mobiliteit gaat in maart van start met een nieuw project. Een 3D-wagen met camera's en sensoren zal rondrijden om de schade aan de wegen op te meten. De beelden komen in een databank terecht. Zo wil Brussel Mobiliteit een betere planning maken van wegenwerken. 

"Je kan het vergelijken met de Google-wagen", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. Dat is een wagen die rondrijdt op de straten en met camera's en sensoren een 3D-beeld maakt, zoals je op bovenstaande foto ziet. Die beelden zien wij later op Google Maps.

"Het verschil met de Google-wagen is dat de camera's en sensoren onder onze wagen hangen, en niet er bovenop staan. Op die manier gaan we een preciezer beeld krijgen van de Brusselse wegen. Niet alleen het wegdek, maar alles wat erbij hoort: paaltjes, verlichting, verkeersborden..."

De beelden die de wagen maakt, worden in een databank gegoten. Aan de hand van de databank kunnen dan wegenwerken beter gepland worden.

In onderstaande video kan je een eerste test in de Montgomerytunnel bekijken:

Lenteschoonmaak op de wegen

Elk jaar in maart pakt de dienst Brussel Mobiliteit de wegen aan. Ze sporen de kuilen in het wegdek op die er in de winter bijkwamen en plannen een groot onderhoud van de asfaltwegen. Dat is elk jaar een investering van vijf miljoen euro. Een belangrijke investering, want ze verzekert de veiligheid en het comfort van alle weggebruikers in Brussel, zegt Paemen. 

Meest gelezen