5 jaar geleden: weet u nog welke kleur deze jurk nu eigenlijk had?

Blauw-zwart of wit-goud? Vijf jaar geleden had zowat iedereen een mening over de kleur van een jurk die de wereld verdeelde in ofwel een team 'blauw-zwart' ofwel een team 'wit-goud'. De controverse nam zelfs zulke groteske vormen aan dat diverse nieuwswebsites wereldwijd gerenommeerde wetenschappers opzochten om voor een plausibele verklaring te zorgen. Terwijl de jurk die Cecilia Bleasdale uit Chester, Engeland, op een trouwfeest zou willen dragen, op sociale media enkel onder vrienden gedeeld was en daar een discussie uitlokte over de kleur ervan. Toen de foto dan op 26 februari 2015 op blogwebsite Tumblr verscheen, was het hek helemaal van de dam en volgden dagenlang massaal veel reacties op diverse sociale media.

Met enige ironie liet The Washington Post weten dat "dit drama de planeet in 2 kampen verdeelt". Ook de Amerikaanse tv-presentatrice Ellen DeGeneres kon niet anders dan tot die conclusie komen:

Op de foto volgden reacties, waarbij ook beroemdheden zich niet onbetuigd lieten, als:

De wereldwijde aandacht noopte nieuwsmedia op zoek te gaan naar een wetenschappelijke uitleg voor het meningsverschil. Vooral omdat modemerk Roman Originals, dat verantwoordelijk was voor het ontwerp van de jurk, liet weten dat de kleur wel degelijk blauw-zwart was:

Had het allemaal te maken met de kegeltjes op het netvlies in onze ogen? Of waren het onze hersenen die de kleuren van de lichtbron wegfilteren? Of bepaalden onze hersenen louter toevallig welke als echte kleur van een object wordt aangeduid? Of zorgden de tinten van het daglicht voor de verschillende interpretaties?

Ruim 2 jaar na de controverse concludeerde psycholoog Pascal Wallisch, verbonden aan de universiteit van New York, na een onlinestudie met meer dan 13.000 deelnemers, alvast: "In het dagelijkse leven varieert de kleur van een voorwerp voortdurend. Soms staat iets in de volle zon, dan weer valt er een schaduw overheen of domineert het gekleurde licht van een lamp. De hersenen corrigeren die invloeden."

"Maar bij de jurk gaat dat mis, omdat de foto genomen is bij schemerlicht, met een overbelicht beeld tot gevolg. Daglicht is wat blauwig, terwijl kunstlicht meer in het gele gebied ligt. Gokt het brein dat de foto overdag is genomen, dan haalt het, ter correctie, wat blauw uit het beeld. En lijkt de blauwe jurk wit. Een correctie voor geel schemerlicht heeft zo’n effect niet op een blauwe jurk."

Maar misschien was uiteindelijk dit nog de beste conclusie:

Meest gelezen