Getty Images

Aantal woninginbraken in Geel, Laakdal en Meerhout gedaald: "Als een inbreker meer dan drie minuten nodig heeft om ergens binnen te geraken, gaat hij naar de buren"  

Het aantal woninginbraken of pogingen in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout is het afgelopen jaar met bijna een kwart gedaald. Er wordt hard ingezet op preventie. De politie werkt er ook met buurtinformatiewerken.

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout zet erg in op preventie van inbraken: "Als een inbreker meer dan drie minuten nodig heeft om ergens binnen te geraken, gaat hij naar de buren waar gemakkelijker ingebroken kan worden. Dat wil ook zeggen dat wij hard inzetten op diefstalpreventieadvies", zegt korpschef Dirk Van Aerschot. "We werken met vrijwilligers die jaarlijks meer dan 250 gezinnen bezoeken en uitgebreid individueel advies geven. Als de woning voldoet aan bepaalde criteria, krijgt het een inbraakveilig-certificaat."

Buurtinformatiewerken

Verder werkt de politiezone ook met buurtinformatienetwerken (BIN). "We zijn één van de weinige zones in België die het hele grondgebied heeft opgedeeld in BIN's. 5.000 gezinnen zijn er lid van. Via die samenwerking kunnen verdachte zaken worden gemeld aan de politie. Nadien wordt de buurt verwittigd om mee uit te kijken."

De meeste inbraken gebeuren tussen acht uur 's morgens en acht uur 's avonds, met een piek in de vooravond. 

Meest gelezen