Achter de schermen van de Belgische diplomatie: bekijk hier het beste uit "Corps Diplomatique"

Wat doet België in de VN-Veiligheidsraad? Wat gebeurt er voor, tijdens en na een Europese Raad? Wat betekent diplomatie in tijden van de Amerikaanse president Donald Trump? En wat heeft België in China te zoeken? In "Corps Diplomatique" op Canvas kreeg u de voorbije week een blik achter de schermen van de Belgische diplomatie. Bekijk hier enkele opvallende fragmenten.

Het gros van de Belgische ambassadeurs zijn grijze, oude mannen. Daar probeert België iets aan te doen. In de eerste aflevering volgen we Annelies Verstichel, een diplomate in New York. Een topjob nu België lid is van de VN-Veiligheidsraad. Toen ze in de VS begon, was ze de enige vrouw in het Belgische team van diplomaten.

(lees meer onder de video)

Videospeler inladen...

Europese leiders komen aan in Brussel en geven interviews op de rode loper. Het zijn de bekende beelden van een Europese Raad. Maar wist u dat diplomaten een cruciale rol spelen achter de schermen? In de tweede aflevering toont François Roux hoe dat werkt.

In twee gedaanten: eerst als sherpa van toenmalig premier Charles Michel (MR), daarna als kabinetschef van Europees president Charles Michel. En Roux is opvallend scherp. Volgens de topdiplomaat is België te complex en dat bedreigt de diplomatie.

(lees meer onder de video)

Videospeler inladen...

Ambassadeur Dirk Wouters vertelt in de derde aflevering dat de Amerikaanse president Donald Trump de diplomatie op zijn kop heeft gezet. Het is onzekerheid troef in het Witte Huis. En dus bezoekt Wouters als diplomaat een 15-tal staten per jaar. Om diplomatieke relaties aan te knopen met de staten zelf. Zoals in Arkansas…

(lees meer onder de video)

Videospeler inladen...

België stuurde eind vorig jaar zijn grootste economische missie ooit naar China. Daar kwam veel kritiek op omwille van de schendingen van de mensenrechten. In de laatste aflevering argumenteert ambassadeur Marc Vinck dat ons land geen keuze heeft, want China is economisch te belangrijk. Dat zegt ook Vlaams minister-president Jan Jambon die voor een N-VA'er nog enkele opvallende uitspraken deed in Shanghai…

(lees meer onder de video)

Videospeler inladen...

Benieuwd naar meer? Bekijk alle afleveringen van "Corps Diplomatique" op VRT NU. Het gelijknamige boek over de Belgische diplomatie is verschenen bij uitgeverij Polis.

Meest gelezen