Radio 2

Begga en Michel zijn niet bij de gelukkigen die naar huis mogen: nog tot 10 maart in quarantaine in Tenerife

In totaal mogen er 15 Belgische hotelgasten, die in quarantaine zaten op het Spaanse eiland Tenerife, weer naar huis. Begga De Witte (60) en Michel De Pauw (63) uit Affligem behoren níet tot die gelukkigen. Zij moeten nog tot 10 maart in het hotel blijven.

Het Costa Adeje Palace Hotel op eiland Tenerife ging dinsdag in lockdown nadat vier Italiaanse gasten het coronavirus bleken te hebben. Dat betekende ook voor 118 Belgen een tijdelijke afzondering van de buitenwereld, of voor positievelingen een verlengde vakantie beperkt tot de hotelkamer. Intussen mogen 15 van die Belgen weer naar huis. Begga en Michel zitten er nog tot 10 maart vast. 

Briefje onder de deur

“Maandagavond hebben we nog een tijdje op het strand gelegen. Later die avond wou Michel nog een sigaret gaan roken aan de ingang, maar de deuren waren op slot. We dachten dat het te maken had met de zandstorm die er dat weekend geweest was. ’s Nachts werd er een briefje onder onze kamerdeur geschoven waarop stond dat we niet meer buiten mochten”, vertelt Begga. 

Op is op

“We mogen onze kamer nu wel weer verlaten, maar het hoteldomein nog niet. Gisteren kregen we een ontbijt en een lunchpakket. Het leek even oorlog, iedereen stortte zich op het eten”, zegt Begga. De eetzaal is intussen ook weer open. “Het lijkt een beetje op internaat-eten en als het op is, is het op. Maar we zullen niet sterven van de honger. Water is er natuurlijk wel in overvloed”, gaat Michel verder.

De personeelsleden doen enorm hun best, maar ze zijn echt doodop.

Michel De Pauw (63)

Sommige personeelsleden van het hotel stonden drie dagen lang te werken. “Ze doen enorm hun best en daar zijn we hen erg dankbaar voor, maar zij zijn ook echt doodop”, zegt Michel. Het personeel mag sinds kort ’s avonds weer naar huis. “Als ze geen koorts of andere symptomen hebben, mogen ze de volgende ochtend ook weer binnen.”

Thermometers, maskers en tenten

De hotelgasten moeten ’s morgens en ’s avonds hun lichaamstemperatuur meten. “Elke kamer kreeg een koortsthermometer. Wie koorts heeft, moet dat meteen melden aan de portier. Voor het hotel staan tenten met zeker tien dokters die kunnen ingrijpen als iemand de eerste symptomen heeft. Er staat ook overal politie”, zegt Begga. “Aan de gasten wordt ook gevraagd een papieren mondmasker te dragen, maar natuurlijk zijn er altijd mensen die dat niet doen. Het personeel draagt professionele mondmaskers”, gaat Michel verder.  

Het koppel runt een familiebedrijf in sanitair in Hekelgem. “Gelukkig kan onze zoon Bert het werk wel alleen aan, maar het blijft vervelend”, aldus Begga. Ze proberen toch positief te blijven: “Er zitten hier nog een heleboel andere Belgen dus kunnen we al gemakkelijker eens lachen of zeveren. We moeten er gewoon het beste van maken.”

Meest gelezen