Andrew Brookes AB Still Ltd

Gebruikte lokale politie programma dat gezichtsherkenning losliet op 3 miljard foto’s van sociale media?

Politiediensten, overheidsinstanties maar ook bedrijven uit zeker 26 landen hebben gebruik gemaakt van de omstreden gezichtsherkenningssoftware van het Amerikaanse bedrijf Clearview AI. Dat meldt nieuwswebsite Buzzfeed op basis van een gelekte gebruikerslijst van de software. In die lijst staan ook Belgische gebruikers. De federale politie laat weten dat zij de omstreden software niet gebruikt heeft. Mogelijk werd Clearview AI wel gebruikt door lokale politiekorpsen.

Het Amerikaanse bedrijf Clearview AI biedt software aan om gezichten op camerabeelden van bijvoorbeeld beveiligingscamera's te vergelijken met foto's die het bedrijf in een gigantische database heeft gestopt. Het bedrijf heeft maar liefst drie miljard foto's illegaal van het internet gehaald, onder andere van sociale netwerken zoals Facebook, LinkedIn, Twitter en Google, en heeft daar gezichtsherkenning op toegepast. 

Clearview AI verkoopt die gegevens dus, in de eerste plaats aan politiediensten, maar ook andere overheidsdiensten en bedrijven kunnen klant worden. Uit een gelekte klantenlijst die Buzzfeed kon inkijken, blijkt dat ook politiekorpsen en/of overheidsdiensten uit ons land de dienst mogelijk al getest hebben.

Test-accounts

De federale politie heeft al laten weten dat zij de omstreden software niet gebruikt heeft. Mogelijk werd Clearview AI wel gebruikt door lokale politiekorpsen, gratis. Want Clearview AI geeft potentiële klanten gratis accounts waarmee ze de software 30 dagen lang kunnen testen. 

“Clearview AI zegt dat iemand die hiervoor intekent wel de toelating moet hebben van de werkgever, maar dat controleren ze niet”, zegt Bavo Van den Heuvel, expert cybersecurity en privacy in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Clearview AI heeft de beelden illegaal verzameld en de politie in België mag zulke databanken niet zomaar gebruiken.

Cybersecurity-expert Bavo Van den Heuvel

“Dus ik kan me best voorstellen dat er politieagenten zijn die de software toch eens wilden proberen.” Door hun mailadres van de politie te gebruiken, doen ze bij Clearview AI geen alarmbelletjes afgaan.

Maar mag de politie deze software wel gebruiken? Daarin is Van den Heuvel heel stellig: “Nee.” “Ten eerste heeft Clearview AI de beelden illegaal verzameld en ten tweede mag de politie in België en de rest van Europa zulke databanken niet zomaar gebruiken, en niet op deze manier”, besluit Bavo Van den Heuvel.

Beluister hier het volledige gesprek uit "De wereld vandaag":

Stephan Engler

Meest gelezen