Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Coronavirus treft economie en beurzen hard: "2020 is een verloren jaar, maar alles komt vanzelf wel goed"

Wereldwijd veroorzaakt het nieuwe coronavirus een schokgolf door de economie en de financiële markten. In 10 dagen tijd ging 52 miljard euro beurswaarde verloren, alleen in België. Ook vandaag gaat het hard naar beneden. De vergelijking met de beurscrash tijdens de financiële crisis in 2008 dringt zich op, maar die vergelijking gaat niet helemaal op, zei KBC-econoom Tom Simonts in "De ochtend" op Radio 1.

Wie belegt in aandelen doet er dezer dagen goed aan om niet voortdurend de stand van zijn portefeuille te bekijken. De beurskoersen dalen hard, bijna recht evenredig met de stijging van het aantal besmettingen door het nieuwe coronavirus.

Bedrijven zien hun productie stokken, want leveringen van grondstoffen of onderdelen uit bijvoorbeeld China blijven uit. Luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar en van getroffen gebieden. Door de massale quarantainemaatregelen in China valt de consumptie en de economie daar voor een groot deel stil.

Dat alles leidt tot angst bij beleggers. "Het virus weegt op de winstcijfers en de groei. De precieze gevolgen zijn moeilijk in te schatten en als financiële markten iets niet goed kunnen inschatten, gaan ze in paniekmodus", legt KBC-econoom Tom Simonts uit. "Niemand denkt na en iedereen probeert voor het weekend te schuilen voor de regen die gaat komen."

Financiële crisis

De beurzen liegen er niet om. Al dagenlang verliezen de financiële markten meerdere procenten per dag. In België alleen al ging in 10 dagen tijd zo 52 miljard aan beurswaarde in rook op, berekende Simonts. Vanmorgen openden de Europese beurzen opnieuw met verliezen, tot meer dan 4 procent.

De bloedrode cijfers op de beurzen zullen sommigen doen denken aan de financiële crisis van 2008. Die crisis ontstond in de VS, toen mensen huizen kochten die ze eigenlijk niet konden betalen. Ze gingen daarvoor leningen aan die door banken werden verknipt tot ingewikkelde financiële producten en massaal werden doorverkocht. Dat bleek heel winstgevend, tot die huiseigenaars hun lening niet meer konden terugbetalen.

Banken durfden geen geld meer aan elkaar lenen en er ontstond een kredietcrisis die het hele financiële systeem deed ineenstorten. Ook toen waren dalingen van 3 à 4 procent per dag geen uitzondering, "maar daar stopt de vergelijking", weet Simonts.

"De financiële crisis was een systeemcrisis, nu gaat het om een consumptieprobleem. We gaan ervanuit dat het om een tijdelijke terugval gaat, al wordt dat momenteel overvleugeld door het idee dat het coronavirus de wereld tot stilstand brengt."

De financiële crisis was een systeemcrisis, nu gaat het om een consumptieprobleem

"De terugval bij bedrijven is ook niet alleen te wijten aan het coronavirus. Alles wordt nu op een hoop gegooid. Als we bijvoorbeeld kijken naar de resultaten van bierbrouwer AB Inbev zien we dat het bedrijf het eind vorig jaar al slecht deed." 

Wat nu?

Wanneer mogen we een herstel verwachten? "De groeiverwachtingen voor Amerikaanse en Europese bedrijven zijn tot nul herleid, in China is er een negatieve groei en de Europese economie gaat in een recessie. Laat ons kijken hoe we kunnen aanknopen met rustige stabiliteit, zodat we met vertrouwen naar 2021 kunnen kijken, want 2020 is een verloren jaar", meent Simonts.

Kunnen overheden of centrale banken dan niks doen? "Het is geen financieel probleem zoals 11 jaar geleden. Centrale banken kunnen dus niet veel doen. Overheden kunnen wel zorgen voor rust en stabiliteit en bedrijven ondersteunen die problemen krijgen met hun productie."

"We moeten misschien gewoon accepteren dat er een tijdje geen groei zal zijn en zien hoe we de impact van het virus zo goed mogelijk kunnen inschatten en beteugelen. Maar dit virus leeft niet eeuwig en uiteindelijk komt alles vanzelf wel goed", besluit Simonts.

Beluister hier het gesprek met Tom Simonts in "De ochtend":

Meest gelezen