Videospeler inladen...

Check: Dit WhatsApp-bericht met valse informatie over het coronavirus is géén bericht van Volksgezondheid

Via WhatsApp wordt een bericht verspreid dat laat uitschijnen dat het een "noodbericht" is van de overheid over het coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Het bericht is vals en het bevat bovendien foute informatie en foute tips om het coronavirus aan te pakken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt ook voor fraude via sms en mail.

Het bericht begint met "Dringend: gezondheidsbulletin voor het publiek." Daarna worden er maatregelen tegen het Coronavirus gesuggereerd, zoals "uw dorst niet vasthouden, want anders zal het virus binnen 10 minuten in uw lichaam binnendringen". Deze informatie is voor alle duidelijkheid fout. "Die uitspraak is nergens op gebaseerd", zegt professor Steven Callens van de universiteit van Gent. "In koudere temperaturen kunnen virussen ietsje sneller je slijmvliezen binnendringen, maar binnen de tien minuten is nonsens."

Er staan twee opmerkelijke claims in het bericht.

1. Het tekstbericht zegt om drukke plaatsen te vermijden en een mondmasker te dragen. Dit is geen officiële informatie van het ministerie van Volksgezondheid. Om de verspreiding van virussen in het algemeen tegen te gaan, wordt aangeraden om plaatsen te vermijden die slecht geventileerd zijn of waar veel mensen dicht opeen zijn. "Een gewoon chirurgisch mondmasker gaat niet helpen om het virus tegen te houden. Zo'n masker voorkomt wel dat mensen die het virus hebben het verder verspreiden."

"Een ander type masker, dat door gezondheidsmedewerkers wordt gedragen, zijn maskers die wat nauwsluitender zitten. Maar ook dan vermijd je alleen verspreiding als je weet hoe je dat masker moet aan- en afdoen en dragen. En weet hoe het veilig weg te gooien."

2. In het bericht staan ook maatregelen die je kan nemen tegen het coronavirus, zoals water drinken om "je keelmembraan niet droog te laten worden". Dit is foute medische informatie in deze context. Veel water drinken is gezond en kan helpen om infecties te vermijden. Maar het is niet zo dat als je een droge keel hebt, het virus binnen de tien minuten je lichaam kan binnendringen.

Het bericht vraagt ook om gekruid of gefrituurd eten te vermijden om zo het risico om het coronavirus te krijgen, te verkleinen. Dit is paniekzaaierij. "Pittig eten kan last geven aan de maag, maar heeft niets met infecties te maken. Gefrituurd eten moet je alleen vermijden als je geen te hoge cholesterol wil. En het gebruik van vitamine C heeft geen wetenschappelijke basis. Als je gezond eet, met veel groenten en fruit, krijg je sowieso al voldoende vitamine C binnen", vertelt professor Callens nog. 

Als je dit bericht krijgt, geloof het dan niet. Stuur het ook niet door, want zo deel je valse informatie. Zeg ook tegen de persoon van wie je het bericht kreeg, dat het onzin is.

Het is oorspronkelijk geen bericht in het Nederlands

Het bericht met de valse informatie is uiteraard niet terug te vinden op de officiële informatiepagina's van de overheid. Uit het taalgebruik in het bericht leiden we af dat het oorspronkelijke bericht in een andere taal dan het Nederlands werd geschreven. Een Engelstalige versie van het bericht is onder meer terug te vinden op Facebook en wordt ook gedeeld via WhatsApp.

Als je dit bericht dus leest via WhatsApp of op Facebook, in het Nederlands of in het Engels, geloof het dan niet. Stuur het ook zeker niet door, want zo deel je valse informatie waar niemand iets aan heeft. Zeg ook tegen de persoon van wie je het bericht kreeg, dat het onzin is.

Intussen circuleert er ook een sms'je dat van de overheid lijkt te zijn en waarin wordt gezegd dat er mondkapjes ter beschikking zijn tegen 0,25 euro per stuk. Klik niet op de bijgevoegde link, want dan wordt u opgelicht.

Alle informatie over het coronavirus is op deze website van de overheid te lezen. Ook via Google kom je snel bij de juiste informatie terecht over het coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ontkracht op deze website enkele hardnekkige geruchten. De organisatie waarschuwt op haar website ook voor oplichting via sms, zoals we hierboven al vermeldden, maar bijvoorbeeld ook oplichting via mail. Het gaat onder meer over mails die in naam van de organisatie worden gestuurd.

Enkele juiste tips

Volgens viroloog Marc Van Ranst kan je het coronavirus alleen krijgen van iemand anders die het heeft. Als die persoon bijvoorbeeld hoest of niest, kun je ook besmet worden. Vooral voor ouderen en mensen die al ziek zijn kan het coronavirus gevaarlijk zijn. Wanneer die het krijgen, komen ze vaker in het ziekenhuis terecht. Dat zijn eigenlijk dezelfde risicogroepen als bij de gewone griep.

Handen wassen, is altijd een goed idee. Water en zeep zijn even effectief als alcoholgel. Als je de ziekte zelf hebt, kun je het best niet gaan werken en draag je best een mondmasker om geen anderen te besmetten. Voor alle duidelijkheid: in België zijn er geen besmettingen.

Reizen naar plaatsen waar het virus (nog) niet is, is veilig. Heb je reisplannen naar ergens waar er een epidemie heerst, is de kans nog altijd klein dat je het oploopt. Al vallen je vakantieplannen wellicht in het water, omdat veel zal gesloten zijn.

*Aanvulling*. Na het verschijnen van dit artikel tipte een attente lezer dat je eigenlijk al uit de tweede regel zou kunnen afleiden dat het bericht valse informatie bevat. Iets wat we zelf over het hoofd zagen. In ons land bestaat namelijk geen Ministerie van Volksgezondheid (meer). Al vele jaren geleden werden (bijna) alle ministeries een Federale Overheidsdienst, in casu dus de FOD Volksgezondheid. Zo is alleen Defensie officieel nog een ministerie. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen