Dichtende bomen of gesluierde standbeelden? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Tongeren is het nieuwe Boekarest

"Dacia Felix", een expo met Roemeense schatten, loopt al een tijdje in het Gallo-Romeins Museum, maar dit weekend is de uitgelezen kans om Tongeren een bezoekje te brengen. Er barst vandaag een Roemeens feestweekend los, en dat is inbegrepen in uw toegangsticket voor de expo, net als de gratis rondleidingen.

Wat kan u er verwachten? Dans, volksmuziek én een selectie aan Roemeense wijnen in het restaurant. Laat de sommelier in u los, dit weekend.

Koloniale standbeelden 2.0

De rotonde met de gouden standbeelden is een van de bekendste ruimtes van het AfricaMuseum. Alleen zorgen die koloniale beelden voor heel wat kritiek in een hedendaags museum. Zelfs de Verenigde Naties vroeg om ze te verwijderen, maar omwille van hun erfgoedwaarde wilde het museum daar niet op in gaan. Twee Congolese kunstenaars geven nu een eigentijds antwoord op die oude beelden. Het kunstzinnige resultaat  wil de problematische standbeelden beter kaderen én ze meteen ook bekritiseren.

Zoals elke eerste zondag van de maand kan u tijdens AfricaSunday ook genieten van enkele culturele activiteiten in het museum: dit weekend zijn er vertellingen en kleinschalige concerten, waar Afrikaanse muziek te horen zal zijn.

Zo zien de standbeelden in de rotonde er vanaf nu uit:

Feministische expo in Brussel

In het BELvue museum is er dan weer een gratis tentoonstelling over het feminisme, de twééde feministische golf om precies te zijn: "Vrouwen vrij, een andere wereld" loopt nog tot 24 mei.

Nadat het vrouwenstemrecht en het recht om te werken eindelijk gemeengoed werden, brak de tijd aan van de tweede feministische golf. Die kwam er tussen 1960 en 1980, en de expo focust vooral op de jaren 70. Vrouwen kwamen op voor een volwaardige integratie in de maatschappij, ze kloegen stereotiepe dynamieken binnen het gezin en op het werk aan en waren "baas in eigen buik". Meer daarover ontdekt u vanaf dit weekend in Brussel.

Storm op komst!

Er is storm op komst in Genk dit weekend. Geen Ciara of Dennis deze keer, al kan storm Jorge ook voor felle windstoten en buien zorgen vandaag en morgen. Maar voor de leukste "STORMOPKOMST" kan u zich op zondag naar cultuurcentrum C-Mine reppen.

"STORMOPKOMST" is een kunstenfestival, waar u met een enkele pas  van 10 euro elke voorstelling kunt bekijken, voor jongeren onder de 26 jaar is het de helft goedkoper, dan betaalt u 5 euro. Voor de projecten die u echt wil zien reserveert u misschien best aan de balie, om 13 uur.

Maartse buien? Tijd om te lezen!

In maart start de Jeugdboekenmaand, en dat vieren bibliotheken in heel Vlaanderen. De bibliotheek van Genk begint daar zaterdag al mee! De illustrator André Sollie toont zijn werk gratis in een expo, en om 10.30 uur en om 11 uur zijn er voorleesmomenten in de bib. Maar ook andere bibliotheken organiseren tal van activiteiten. Hoe meer leesplezier, hoe beter! Via deze overkoepelende website vindt u alle activiteiten terug.

Poëzie tussen Bonheidse bomen

Over voorlezen gesproken: eind 2018 overleed Francis Verdoodt, een van de bekendste vertelstemmen van Vlaanderen. U kent hem misschien van de kinderprogramma's die hij in de jaren 70 en 80 voor de toenmalige BRT presenteerde, zoals "Prikballon" en "Het sprookjestheater".

Zijn stem leeft vanaf zondag verder in Bonheiden. Verdoodt was daar ereburger, en ter nagedachtenis opent morgen om 17 uur de Woordentuin Francis Verdoodt. Terwijl u tussen de bomen zit, kan u met een druk op een knop gedichten beluisteren, die door Francis Verdoodt werden ingelezen. Prettig weekend!

Meest gelezen