Videospeler inladen...

Eerste Belgen thuis na quarantaine in hotel op Tenerife: "We zijn blij dat het voorbij is"

Op de luchthaven van Zaventem zijn deze namiddag, ver weg van alle camera's, 10 Belgen aangekomen uit Tenerife. Zij moesten afgelopen dinsdag in hun hotel in quarantaine, nadat vier Italiaanse gasten er besmet waren geraakt met het coronavirus. De andere 100 Belgen moeten voorlopig tot en met 9 maart in het hotel blijven.

Donderdagnacht kreeg een 15-tal Belgen in het H10 Costa Adeje Palace-hotel op Tenerife te horen dat ze terug naar huis mochten keren. Zij waren pas maandag gearriveerd op hun verblijf en hadden dus geen contact met de Italianen die besmet waren met het coronavirus Covid-19. 

10 TUI-klanten onder die 15 Belgen zijn deze namiddag rond 15.30 uur geland in Zaventem, ver weg van alle camera's. De 5 overige Belgen zijn nog steeds op Tenerife. Buitenlandse Zaken bespreekt met hen of ze hun reis al dan niet vervroegd willen stopzetten.

"We hebben geprobeerd om die mensen zo goed mogelijk uit Tenerife te laten vertrekken", zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI. "Ze zijn via een achterpoortje vertrokken in Tenerife en terug thuis gekomen in België, waar ze nu op krachten kunnen komen en de gebeurtenissen van de voorbije dagen kunnen verwerken".

Opgelucht

Onder meer Aaron Bronckaers, uit Gingelom in Limburg, mocht samen met vriendin Imke en zoontje Astor van vijf maanden oud het hotel verlaten. "Vanmorgen om acht uur hebben ze ons met z’n tienen van het hotel naar de luchthaven gebracht. Iedereen is dan ook opgelucht dat we hier mogen vertrekken", reageerde de Limburger vanop de luchthaven van Tenerife net voor het opstijgen. "TUI heeft er nu ook alles aan gedaan om ons te verzorgen, maar we zijn toch vooral blij dat het voorbij is, ook al zit de vakantie er nu wel vroeger op dan gepland

Thuisquarantaine niet nodig

De Vlaamse toeristen worden de komende dagen verder opgevolgd door het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Die mensen moeten niet in thuisquarantaine, en kunnen hun leven gewoon hervatten. We gaan hen wel opbellen om de nodige informatie te geven, en ze kunnen zelf wel opvolgen of ze geen symptomen krijgen", zegt woordvoerder Joris Moonens. "Mensen die later zullen terugkeren en wel contact hebben gehad met besmette personen zullen we van nabij opvolgen en om de drie dagen thuis opbellen".

Voor de andere 100 Belgen in het hotel is er voorlopig geen beter nieuws. Zij moeten tot nader order in quarantaine blijven tot en met 9 maart. "Zij bevinden zich op Spaans grondgebied, dus wij moeten de richtlijnen van de Spaanse autoriteiten volgen", aldus Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. "Die hebben ons gisteren nieuwe info en testresultaten beloofd van de Belgen in het hotel, maar die hebben we voorlopig nog niet ontvangen".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen