Niet-dringende brieven maar 2 keer per week in de bus en NMBS wijzigt namen van tickets: dit verandert op 1 maart

Een nieuwe maand, een nieuwe set regels. Zoals u het stilaan van ons gewoon bent, hebben we de belangrijkste veranderingen voor de komende maand voor u gebundeld.

1. Niet-dringende brieven en folders maar 2 keer per week in de bus

B-post gaat vanaf deze maand maar 2 keer per week niet-dringende post bedelen. De nieuwe regeling start vanaf 2 maart met de warenhuisfolders. Vanaf midden maart volgt alle andere post.

We gaan de niet-dringende brieven bundelen en twee keer per week rondbrengen: aan het begin van de week en tegen het einde van de week.

Barbara Van Speybroeck, woordvoerster B-post

Het bedrijf neemt die maatregel omdat er steeds minder brieven verstuurd worden. "En dus moeten we onze manier van werken aanpassen," zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck. "Daarom gaan we de niet-dringende brieven bundelen en twee keer per week rondbrengen: aan het begin van de week en tegen het einde van de week." Toch zullen de postbodes nog elke dag  hun ronde doen, voor kranten, pakjes en brieven met een prior-zegel. Dat is een postzegel die vijf eurocent duurder is en die garandeert dat je brief de volgende werkdag wordt geleverd.

2. Gratis openbaar vervoer in Groothertogdom Luxemburg

Op zondag 1 maart wordt het Groothertogdom Luxemburg het eerste land ter wereld dat het openbaar vervoer volledig gratis maakt voor de reizigers. Een identiteitsbewijs volstaat er om op bus, tram of trein te stappen. Ook de tarieven voor reizen vanuit België van en naar het Groothertogdom gaan omlaag.

Mensen die vanuit België regelmatig met de trein de grens oversteken, bijvoorbeeld om in Luxemburg te gaan werken, zullen minder moeten betalen voor hun abonnement. Een maandabonnement wordt 29 euro goedkoper, een jaarabonnement 290 euro, zegt de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Zij voegt toe dat ook de prijs van een enkel ticket of een retourkaartje naar Luxemburg zal dalen, maar hoe groot het verschil is, hangt af van traject tot traject.

Er is overigens één Belgisch station van waaruit je vanaf maart gratis naar Luxemburg kan sporen: dat van Athus. Dat grensstation wordt als zowel een Belgisch als een Luxemburgs station beschouwd.

Met het gratis openbaar vervoer wil Luxemburg mensen aansporen om de auto te laten staan. Er wordt geïnvesteerd in extra park-and-rideparkeerplaatsen in het land. Nog één kanttekening: wie graag in eerste klasse zit in de trein, moet wel nog betalen voor zijn zitje.  

3. Museumpas wordt 9 euro duurder

Omdat de ticketprijzen van musea stijgen wordt op 1 maart ook de Museumpas duurder. Om een jaar lang toegang te krijgen tot 170 musea moet je vanaf dan niet langer 50, maar wel 59 euro betalen.

Toen de Museumpas in september 2018 gelanceerd werd, kon je er een honderdtal musea mee bezoeken. Intussen zijn dat er al 170, en het aantal blijft stijgen.

  Ook het feit dat de zowat 100.000 pashouders graag én vaak naar de musea gaan speelde mee bij de beslissing. Bijna 500.000 keer bezochten ze een museum met hun pas. Bovendien gaan vele pashouders ook graag naar blockbustertentoonstellingen in iets duurdere musea.

4. Vergeet B-dagtrip en Gopass: de NMBS wijzigt namen van producten

NMBS wijzigt in de loop van maart de namen van de meeste van haar producten om haar aanbod voor de klant duidelijker en transparanter te maken. "De klant moet onmiddellijk weten wat voor soort product hij koopt. We hebben dat getest met reizigers", legt Bart Crols van de treinmaatschappij uit.

Enkele voorbeelden: het combi-ticket “B-Dagtrip” (de prijs omvat de combinatie van een treinticket en het toegangsbiljet tot een evenement) heet voortaan “Discovery Combi”. De benaming Diabolotoeslag voor een treinrit naar Brussels Airport wordt gewijzigd naar “Supplement Brussels Airport”.


De typische invulpassen krijgen de basisbenaming “Multi” (verwijzing naar meerdere ritten), met bijkomende verduidelijking in functie van de doelgroep: de 10-rittenkaart “Rail Pass” wordt aldus “Standard Multi” terwijl de 10-rittenkaart “Go Pass 10” (voor jongeren onder 26 jaar) voortaan als “Youth Multi” door het leven gaat. In eenzelfde beweging heet de rittenkaart voor 10 korte afstanden “Key Card” voortaan “Local Multi”. De Campus invulkaart voor studenten krijgt dan weer “Student Multi” als nieuwe benaming.

De “Go Pass 1” (biljet voor één traject voor jongeren onder 26 jaar) en “Go Unlimited” (pas voor onbeperkt gebruik van het hele net gedurende de schoolvakantie voor jongeren onder 26 jaar) worden respectievelijk omgedoopt tot “Youth ticket” en “Youth Holidays”.

Meest gelezen