Stad Genk

Genkse rappers maken nummer tegen zwerfvuil: "Ruim uw rommel op, palettenkop!"

"Ruim uw rommel op, palettenkop!" Zo klinkt de duidelijke boodschap in het campagnelied dat Genkenaren bewust moet maken van het zwerfvuil in de stad.  Twee Genkse rappers maakten het lied in opdracht van de stad Genk. 

Genkse rappers Alberto Mazzoni en Johnny Baeten nemen geen blad voor de mond in hun campagnelied Ruim uw rommel op. “We hebben in de stad al genoeg zachte sensibiliseringscampagnes gehad,” zegt Mazzoni. “Zowel in de tekst als in de video komen we daarom nu wat harder uit de hoek. We moeten de mensen eindelijk eens duidelijk maken dat zwerfvuil niet oké is.” 

Hangjongeren

De rappers drukken de Genkenaren met de neus op de feiten en willen met hun Genkse taal vooral hangjongeren aanspreken. “We willen de Genkenaren aanspreken en dat gaat het beste in onze eigen taal. Zeker jongeren voelen zich via rap sneller betrokken.  Maar we hopen dat naast de coole track, ook de boodschap gaat overkomen”, zegt Mazzoni. 

Niet alleen de muziek, maar ook de video laat weinig aan de verbeelding over. Die video werd gemaakt door de Genkenaar Ayby Cetin. Hij maakte eerder al  de kortfilm Broodnodig. 

(Lees verder onder de foto)

Stad Genk

Vervuilde mentaliteit

Het rapnummer van Mazzoni en Baeten is het strijdlied van de campagne Ruim uw rommel op van de stad Genk. "Veel mensen zijn zich er nog steeds niet van bewust dat het not done is om sigarettenpeuken uit de auto te zwieren of papiertjes op de grond te gooien,” vertelt Mazzoni. “Ik snap echt niet dat mensen dat nog altijd niet doorhebben.” 

"De stad Genk doet haar uiterste best om het zwerfvuil uit de stad te krijgen, maar de campagne is zeker niet overbodig", gaat Mazzoni verder. “Ik woon zelf tussen een bushalte en enkele glascontainers en daar ligt elke dag heel veel vuil. De stad ruimt dat wel altijd op, maar het kan niet de bedoeling zijn dat mensen afval op de grond blijven gooien omdat de stad het achter hun rug toch opkuist. Die mentaliteit moet veranderen.” 

Meest gelezen