Een Paard voor Reynout

Gezin uit Dendermonde maakt zelf luisterspel over Ros Beiaard: "Alles staat bij ons in het teken van de legende"

De familie Burssens-De Wandeler uit Dendermonde stelt vanavond het zelfgemaakte hoorspel "Een paard voor Reynout" voor aan het grote publiek. Het luisterspel steekt de Ros Beiaardlegende in een modern jasje: "We schreven de tekst, de muziek en deden de stemmen." Een professionele geluidsstudio en enkele bekende Dendermondenaars zorgden voor extra cachet. 

In Dendermonde stijgt de Ros Beiaardkoorts want op 24 mei rijdt de traditionele ommegang er na 10 jaar nog eens door de straten. Het inspireerde familie Burssens-De Wandeler om aan de slag te gaan met de legende en er zelf een hoorspel over te maken. "Er zijn al enkele bekende Gentse of Mechelse verhalen bewerkt tot hoorspel en zo kwamen we op het idee om dat ook met onze eigen Ros Beiaardlegende te doen", vertelt mama Hilde De Wandeler. 

"Wat je zelf doet, doe je beter!"

"We beseften dat we eigenlijk zelf wel genoeg talent in huis hadden om iets moois te maken. Mijn man, Geert Burssens, is een creatieve schrijver en een goede muzikant. Mijn zoon Wouter heeft al wat ervaring met stemmen inspreken", vertelt De Wandeler. Zelf nam ze de rol van verteller op zich. Ook de andere kinderen van het gezin stapten in het project. 

"We zijn pas in de zomer begonnen", vertelt zoon Wouter. "We wilden natuurlijk alles klaar hebben voor de ommegang zelf. We hadden dus niet erg veel tijd maar het resultaat mag er zijn. Het is een hoorspel van 75 minuten geworden", zegt Wouter trots.

(lees verder onder de CD-cover)

Een Paard voor Reynout

Professionele ondersteuning

"Met de 5  gezinsleden alleen had ik niet genoeg stemmen om het verhaal te vertellen. Ik moest dus nog op zoek naar extra mensen. Ik wilde ook graag écht Dendermonds dialect. Dat hoort wel thuis in een luisterspel over het Ros Beiaard", lacht papa Geert. Hij nam contact op met Emiel Ravijts, Patrick Meulebroek en Pascale Ophalfvens. "Het zijn 3 gevestigde waarden uit "t Echt Derremonds Theaoter", ze zegden meteen toe.  Ze vertolken de reuzen in het verhaal. "We hebben ook een Aalstenaar ingeschakeld maar die wenst om veiligheidsredenen anoniem te blijven", lacht papa Geert. 

"Eerst wilden we de opnames gewoon thuis doen. We hebben wel wat materiaal staan", vertelt mama Hilde. "Maar ook "The Image & Sound Factory" in deelgemeente Appels wilde ons helpen. Zo hebben we in een professionele geluidsstudio kunnen werken. Ook de mixing is daar gebeurd, met dank aan de subsidie van de stad."  

De moderne legende

De klassieke legende vertelt het verhaal van de zonen van de graaf van Aymon die het aan de stok krijgen met Karel de Grote. Het conflict gaat over een ijzersterk paard, het "Ros Beiaard", dat familie Aymon heeft kunnen temmen. De zoon van Karel de Grote wil het paard en daagt de zonen van Aymon uit tot een schaakspel op leven en dood. Hij verliest en wordt onthoofd. De zonen slaan op de vlucht voor de wraak van Karel de Grote maar kunnen niet ontsnappen. Als straf laat hij het paard in de Schelde verdinken. 

"Het is een heel dramatisch verhaal waar we toch wat anders mee omgesprongen zijn. Zo wordt er in onze versie niemand onthoofd en worden er ook geen paarden verdronken. We geven ook het antwoord op de vraag waarom de ommegang maar 1 keer om de 10 jaar plaatsvindt", legt papa Geert uit.  Het verhaal zit vol met humor én eigen muziek. "Geert heeft zelfs 3 nummers geschreven speciaal voor dit hoorspel. Er is amper stilte, alles wordt opgevuld met sfeer of geluidseffecten", verklaart mama Hilde. "Eén refrein zingen we meerstemmig met heel het gezin samen. Dat doet wat met een moederhart." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

1.000 exemplaren en meer

Familie Burssens-De Wandeler liet 1.000 CD's maken met het luisterspel "Een paard voor Reynout". Er is ook een downloadbare onlineversie. Mogelijk volgen er nog hoorspelen. "Ik heb voor dit project een klein bedrijfje moeten oprichten. Ik ben nu van plan om te bekijken of ik ook andere bekende stadslegendes kan inblikken. Ik kan bijvoorbeeld contact opnemen met Ieper en vragen of ze iets zien in een luisterspel over de Kattenstoet", zegt papa Geert. 

Het luisterspel "Een paard voor Reynout" vind je via www.TXTnMore.be

kasto80

Meest gelezen