Handgel op alle tafels in restaurant in Tienen: "Het geeft de klanten een gerust gevoel" 

In restaurant De Refugie in Tienen staat sinds gisteren op elke tafel een potje handgel. Zaakvoerder Katrien Vanistendael merkte dat er in haar zaak veel gesproken wordt over het coronavirus en wou de klanten wat meer op hun gemak stellen, met handgel.

Naast de potjes zout en peper staat op de netjes gedekte tafel van De Refugie een potje handgel. Zaakvoerder Katrien Vanistendael ging de potjes gisteren halen: “Ik had geluk want het was de laatste doos.” Katrien merkte dat er in haar restaurant over bijna niets anders meer gesproken wordt dan het coronavirus. “Het is hét onderwerp van het moment, je hoort niets anders meer op de radio of op de televisie. Ik merk dat de klanten toch wat ongerust zijn.”

Gisteren kreeg Katrien nog enkele klanten over de vloer die net terug waren van een trip naar Venetië. “Die mensen zijn zich bij thuiskomst meteen gaan laten testen bij de huisarts om te zien of ze geen Corona hadden opgelopen.  Volgens de huisarts was er geen gevaar.” 

Hygiëne

Het valt de klanten meteen op dat er handgel op tafel staat. “Het is ook vaak het eerste wat ze doen, hun handen ontsmetten met de handgel”, zegt Katrien. “Zelf gebruik ik het ook heel vaak. Of het echt helpt? Dat weet ik niet, maar het geeft wel een gerust gevoel bij de mensen.”

De meeste klanten vinden het alleszins een goed idee: "Het is een prima idee, mensen moeten wel voorzichtig zijn met de verspreiding van het virus. Ik ga er dus zeker gebruik van maken. " Ook een andere klant gaat de handgel gebruiken: "Het is makkelijk, het staat gewoon op tafel dus ik ga het zeker gebruiken." Ook in de keuken staat er handgel en ook daar worden de handen geregeld gewassen. “Elke keer ik een nieuwe groente gebruik, was ik onmiddellijk mijn handen”, aldus de kok. “We zijn echt superhygiënisch."

Financiële ramp

Of het virus ook in Tienen zal uitbreken, daar heeft Katrien geen antwoord op, maar het zou voor haar wel een ramp betekenen. “Als een stad als Tienen in quarantaine moet, zoals sommige steden in Italie, dan komt hier niemand meer eten. Als zelfstandige zou dat een financiële ramp zijn. Vandaar de handgel, het is een begin.”

Meest gelezen