Stad Gent - Rudy Vande Voorde

Gents rood beeld “Loreleie” wordt verplaatst en krijgt bronzen versie

Vandaag wordt het zes jaar oude beeld “Loreleie” verplaatst. Tot voor kort zat het rode meisje onder de Slachthuisbrug in Gent, maar de staketsels zijn verouderd en worden gesloopt. Loreleie krijgt ook een bronzen afgietsel, maar daar is geld voor nodig. Via een inzamelactie hoopt de kunstenaar genoeg geld op te halen.

Het rode zingende meisje met de koptelefoon, "Loreleie", werd zes jaar geleden ‘s nachts, zonder vergunning, onder de Gentse Slachthuisbrug geplaatst. Niemand wist toen wie het beeld daar gezet had. Uiteindelijk bleek het werk van kunstenaar Johan Meirlaen te zijn. 

Vandaag verhuist het beeld, want de staketsels waar het op staat zijn verouderd. “Met een bootje zullen we het meisje van het staketsel nemen en met een hoogtewerker verplaatsen. Voorlopig zal Loreleie op het dak van het zwembad Van Eyck zitten, in afwachting van een nieuwe officiële plek”, zegt Meirlaen.

Fragiel polyester

Op die officiële plek zal een bronzen afgietsel van het meisje komen, vertelt de kunstenaar. “Nu is het meisje van polyester. Dat materiaal is heel fragiel. Het brons valt minder op, maar wordt rood geverfd. Zo zullen de mensen Loreleie zeker blijven herkennen. Een mogelijke plek waar het meisje definitief kan zitten, is op een bankje dat op de Gentse haven uitkijkt.”

Het zou zo'n 10.000 euro kosten om het bronzen afgietsel te maken. Daarvoor is de inzamelactie “Red de Loreleie” georganiseerd. Met de steun van het buurtcomité hoopt Meirlaen het geld te vinden om het beeld te maken. “We hopen ook op subsidies van de stad Gent, maar dat zal niet genoeg zijn. Hopelijk zien de mensen het beeld graag genoeg om te doneren, al is het maar één euro. Daar zijn we ook al tevreden mee." Meer informatie vind je  op de officiële website van Loreleie.

Bekijk hier de Journaalreportage van 15 november, over de zoektocht van Loreleie naar een nieuw plekje:

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen