foto: Luc Colemont

Lachend kakje vanaf morgen in etalage van Antwerpse pop-upstore "Stop darmkanker"

Op zondag 1 maart begint de internationale darmkankermaand en bestaat de Antwerpse vzw "Stop darmkanker" precies 10 jaar. Ze vieren dat met een pop-upstore in het Grand Bazar Shopping Center in Antwerpen. 

Dokter Luc Colemont, de drijvende kracht achter de vzw, zal de pop-upwinkel bemannen. Bijna vijf jaar geleden stopte hij als gastro-entereloog in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen om zich fulltime in te zetten voor de strijd tegen darmkanker.

Informatie en voorlichting

"Ik heb tijdens mijn carrière in het ziekenhuis te veel darmkanker gezien", getuigt dokter Luc Colemont in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen. "Dat is één van de redenen waarom ik tien jaar geleden de vzw "Stop darmkanker" heb opgericht en me iets meer dan vier jaar geleden voltijds ben gaan bezighouden met informeren en voorlichten. Dat is nog altijd iets  wat de mensen missen. Ze kennen het verhaal over het klein poliepje niet en ze beseffen nog niet voldoende wat het belang is van een eenvoudige test met de stoelgang."

Ik heb een droom dat ik ooit wakker word in een wereld zonder darmkanker. We zijn er nog niet maar ik wil die weg blijven bewandelen

Daling van aantal gevallen

Het goede nieuws is dat op dit moment het aantal darmkankers in Vlaanderen lager ligt dan voor de start van het bevolkingsonderzoek in oktober 2013. "Dat is goed nieuws", besluit de dokter, "maar minder goed is dat van de 100 Vlamingen die om de twee jaar een gratis test in de bus krijgt slechts iets meer dan de helft die test ook effectief doet. Nochtans kan de test levens redden, leed vermijden en kosten besparen."

Pop-upstore

Omdat de vzw 10 jaar bestaat, komt er gedurende 10 dagen een pop-upstore in het Grand Bazar Shopping Center. "We gaan er onze boeken en gadgets verkopen, met vooraan in etalage onze eye catcher: het grootste lachend kakje ter wereld!", voegt dokter Luc Colemont er nog lachend aan toe.

foto: Luc Colemont

Meest gelezen