Videospeler inladen...

Tweede coronabesmetting in Nederland, Zwitserland verbiedt bijeenkomsten van meer dan duizend mensen

Vannacht is in Amsterdam een tweede geval van het coronavirus vastgesteld. Gisteravond was dat al het geval in Tilburg, niet ver over de Belgische grens. Zwitserland verbiedt tijdelijk grote bijeenkomsten van mensen, in Japan moeten vijf miljoen mensen binnenblijven en in Nigeria is een besmetting vastgesteld.  

Vannacht is in Nederland een tweede besmetting vastgesteld bij een vrouw uit Diemen, in de buurt van de hoofdstad Amsterdam. Zij is niet ernstig ziek, want ze wordt geïsoleerd in haar eigen huis. Gisteren was al een besmetting gemeld bij een persoon in Tilburg, in de provincie Noord-Brabant niet ver van de Belgische grens. De twee personen hadden geen contact met elkaar, maar waren wel in Noord-Italië geweest.

Intussen is ook een besmetting vastgesteld in Herzogenrath, de Duits-Nederlandse grens in de buurt van Kerkrade. In Duitsland zijn nu al 60 mensen besmet met het virus. In Frankrijk zijn er dat 18 en in Spanje 15. De meeste besmettingen zijn er nog altijd in Italië en van daaruit is in veel gevallen het virus verspreid in andere Europese landen. In Italië zijn er nu al meer dan 650 besmettingen en zijn er 12 mensen overleden aan het virus.

Het meest opvallende nieuwe feit in Europa is de beslissing van de Zwitserse regering om in het hele land bijeenkomsten vanaf duizend mensen te verbieden en dat tot midden maart. Ook het autosalon van Genève is afgelast. In Zwitserland zijn er intussen al 15 gevallen van besmetting vastgesteld. Telkens was er een link met Italië. 

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen zoals Brussels Airlines en EasyJet schrappen voorlopig vluchten naar Noord-Italië. Een belangrijke reden is dat er bij de passagiers weinig vraag is voor die bestemmingen. 

Eerste besmetting in Zwart Afrika

Voor het eerst is er ook een besmetting vastgesteld in wat men sub-Sahara-Afrika noemt, ten zuiden van de Sahara dus. Het gaat om een Italiaanse man in Lagos, een stad van meer dan 20 miljoen mensen in het West-Afrikaanse land Nigeria

Het gaat dus om een geval, maar bij experten is er al lang onrust over een mogelijke verspreiding van de ziekte Covid-19 naar Afrika. In een regio met een erg beperkte gezondheidszorg zou dat een erg snelle uitbreiding kunnen kennen en bovendien zou het bij gebrek aan materiaal moeilijk zijn gevallen te detecteren. Eerder waren er al wel besmettingen vastgesteld in Egypte en Algerije.

Hetzelfde risico is er voor Indonesië in Zuidoost-Azië; na China, India en de Verenigde Staten het meest bevolkte land. Ook daar heerst grote armoede en is de gezondheidszorg erg beperkt. Indonesië is zowat het enige land in het Verre Oosten waar er officieel geen besmetting is vastgesteld, maar experten betwijfelen dat, gezien de economische en toeristische banden met China en andere landen in de regio. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Noodtoestand op Japanse eiland Hokkaido

Nog in het Verre Oosten heeft de overheid van het noordelijke Japanse eiland Hokkaido de noodtoestand uitgeroepen. Zeker tot het einde van het weekend wordt de meer dan vijf miljoen inwoners opgeroepen om thuis te blijven. Hokkaido is het meest noordelijke eiland van Japan met onder meer de grote stad Sapporo.

Hokkaido is de meest getroffen streek van Japan met ongeveer 63 ziektegevallen op een totaal van 927 voor het hele land. Wel zijn 705 van die besmettingen voorgekomen op het cruiseschip "Diamond Princess" in de haven van Yokohama nabij Tokio. Vandaag zijn overigens twee opvarenden van dat schip overleden. Het gaat om een bejaarde Japanse vrouw en een Britse man. In totaal zijn nu al zes opvarenden van het schip overleden. In heel Japan vielen er negen doden door het virus.

Gisteren had de Japanse regering al besloten om de scholen te sluiten tot einde maart.  

Tegelijk worden ook grote pretparken in Japan gesloten. Het gaat dan onder meer om Disneyland nabij de hoofdstad Tokio. Ook in de Chinese stad Shanghai en in Hongkong zijn de parken van Disneyland gesloten.

Opvallend ook: in Mongolië is president Khaltmaagyn Battulga voor 14 dagen in quarantaine geplaatst. De president is net teruggekeerd uit China, waar hij een onderhoud gehad heeft met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping en met diens premier Li Keqiang. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In Zuid-Korea worden extra maatregelen genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Zo zijn vier concerten van de immens populaire k-popband BTS geannuleerd. 200.000 mensen zouden de concertreeks bijwonen.

In de stad Ulsan, in het zuidoosten van het land, werd een fabriek van de autobouwer Hyundai stilgelegd, omdat een arbeider besmet bleek met het virus. Het aandeel van Hyundai kreeg een klap van 5 procent nadat het nieuws bekend was geraakt. De Aziatische beurzen beleven alweer een beroerde dag, met dalingen tot 4,5 procent. 

Mexico maakt melding van een eerste besmetting met het coronavirus. Het is na Brazilië het tweede land in Latijns-Amerika dat met de ziekte te maken krijgt. In Noord-Amerika zijn er wel al tientallen gevallen.

Klik op onderstaande kaart om de cijfers per land te bekijken:

Hieronder de uitzending waarin de Nederlandse minister van Gezondheid verneemt dat er een besmetting in zijn land is: 

Videospeler inladen...

Hieronder vindt u de meest recente cijfers wereldwijd:

Meest gelezen