Hilde Van Acker en haar ex-partner Jean-Claude Lacote vlak na hun arrestatie.

Moordenaarskoppel Van Acker-Lacote niet akkoord met straf en wil nieuw proces 

Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote willen een nieuw proces. Daarom hebben ze verzet aangetekend tegen hun veroordeling uit 2011, waar ze een levenslange celstraf kregen voor de moord op een Britse zakenman in De Haan in West-Vlaanderen.

Het hof van assisen besliste negen jaar geleden dat het moordenaarskoppel levenslang naar de gevangenis moest. De twee waren niet aanwezig op hun proces, want kort na de moord zijn ze gevlucht. Eind november vorig jaar werden ze uiteindelijk gevonden in Ivoorkust, in Afrika. Dat gebeurde dankzij de Europese Most Wanted-list, dat is een lijst met gezochte criminelen. Nu zitten ze allebei opgesloten in een Belgische gevangenis en willen ze een nieuw proces.

Van Acker ontkent

De advocaat van Hilde Van Acker, Kris Vincke, legt uit waarom zo'n proces belangrijk is voor zijn cliënte: "Hilde is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf op verdenking van de moord op een Britse zakenman, maar zij zegt dat zij het niet gedaan heeft. Het is dus belangrijk dat zij haar verhaal kan vertellen aan een jury. Die jury zal dan beslissen of ze al dan niet schuldig is en welke straf ze eventueel krijgt. Momenteel heeft zij dus de maximumstraf en uiteraard wenst zij dat te veranderen."

Als hun aanvraag goedgekeurd wordt, krijgen ze een nieuw assisenproces.

Meest gelezen