Belga

Opnieuw stormweer door Jorge: code geel in Vlaanderen, code oranje in het zuiden van het land

Een nieuw weekend, een nieuwe storm. Ook dit weekend mogen we rukwinden verwachten tot 90 km/uur in het binnenland en tot 100 km/uur ten zuiden van Samber en Maas. Het KMI heeft code geel en respectievelijk code oranje afgekondigd. De schuldige is storm Jorge. Waarom is er gekozen voor Jorge, en niet voor Ellen, zoals eerder al wel vermeld werd?

Het KMI geeft voor vandaag vanaf 12 uur code geel voor wind aan de kust en in het binnenland. Vanaf de middag trekt een koufront vanuit het westen over ons land en dat gaat gepaard met rukwinden die tot 90 km/u kunnen gaan. Ten zuiden van Samber en Maas zijn windstoten tot 100 km/u of zelfs wat meer mogelijk, daar geldt code oranje. Code geel betekent dat er plaatselijk overlast of schade mogelijk is en het verkeer enige hinder kan ondervinden. Code oranje betekent zeer veel wind waarbij schade of overlast op grote schaal mogelijk is en het verkeer ernstig gehinderd kan worden. De waarschuwingen gelden tot vanavond 22 uur.

Bekijk hier het meest recente weerbericht (zaterdag 29/02/2020, 20u) en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Op sommige plaatsen zijn er maatregelen genomen door de storm. Zo zijn heel wat parken in Brussel gesloten, net als het Terkamerenbos. Hier en daar is ook evenement afgelast, zoals een carnavalsstoet in het Antwerpse Baarle-Hertog. Het nummer 1712 is geactiveerd, voor wie stormschade wil melden en niet in gevaar is.

Voorlopig valt het aantal gemelde schadegevallen mee. Door de hevige regen en de felle wind waren er hier en daar wel  problemen door takken of bomen. Zo vraagt de wegpolitie Limburg om voorzichtig te zijn op de snelwegen E313 en E314 door afgewaaide takken op de rijbaan. Op de E313 ter hoogte van Lummen kwam zo een boom terecht op de rechterrijstrook. Een tak van die boom kwam op de vooruit van een wagen terecht. De auto was beschadigd maar niemand raakte gewond. Brandweer en politie kwamen ter plaatse en konden de boom verwijderen. 

In Spouwen bij Bilzen werd een stuk dak van een kledingwinkel losgerukt. De brokstukken kwamen op de rijweg van de Riemsterweg terecht. In Nerem bij Tongeren belandde een boom op een huis. Er vielen geen gewonden en materiële schade binnen was er niet.

In de Waalse provincie Henegouwen was er ook even hinder op het spoor: doordat een boom op de bovenleiding dreigde te vallen, werd het treinverkeer even onderbroken tussen Jurbeke en Aat. 

Waarom Jorge? Er was toch sprake van Ellen?

De wind hoort bij een nieuwe storm, die Jorge gedoopt werd. Maar wacht, was er na stormen Ciara en Dennis vorig weekend geen sprake van storm Ellen? Eigenlijk niet, want die naam is nooit officieel toegewezen aan de storm. 

Stormen krijgen hun naam van het land waar de storm voor het eerst als code oranje werd bestempeld. In dit geval was het de Spaanse weerdienst die als eerste een code oranje voor de storm afriep. Vandaar dus Jorge.

Een storm, drie namen

Ontrafelen hoe Europese stormen precies hun naam krijgen, is geen sinecure. "Ingewikkeld", zo tweet weerman Frank Deboosere. Voor Europese stormen bestond er lange tijd geen officiële naamgeving.

Tot de Duitse weerkundige dienst in 1954 zelf namen begon toe te kennen aan hoge- en lagedrukgebieden. Méér nog: sinds 2002 kan je zelfs stormnamen kopen. Met andere woorden: je kan namen voorstellen en ervoor betalen. Om een idee van de prijs te geven: een hogedrukgebied kost 299 euro, voor een lagedrukgebied leg je 199 euro op tafel.

Andere landen begonnen ook hun eigen namen toe te kennen aan stormen. En daardoor werd goede communicatie erg moeilijk. Want als de storm van het ene land naar het andere land trok, kreeg hij ineens ook een andere naam. Een voorbeeld? In 2013 trof de storm "Christian" West-Europa. "Christian" was "Christian" in Duitsland, maar "St. Jude Storm" in Groot-Brittannië, "Simone" in Zweden en het European Windstorm Centre had het over "Carmen".

Verschillende systemen

In 2015 begonnen de Britten en de Ieren met hun eigen systeem. De namen voor de stormen tijdens de winter van 2019-2020 liggen al vast. Het seizoen begint met Atiyah en eindigt met Willow. Ook stormen Ciara en Dennis kregen hun naam volgens het Britse systeem. En "Ellen" zou dus de volgende naam zijn.

De Spaanse, Franse en Portugese weerdiensten hanteren sinds 2018 hun eigen systeem. Hier start het stormseizoen met Amélie en eindigt het met Wanda. En in dit systeem is het dus de beurt aan "Jorge".

En waar zit België in dat verhaal?

Ons land volgt het Franse systeem, Nederland sluit zich aan bij het Britse systeem.

Om het trouwens nóg wat ingewikkelder te maken: er zou ook een Grieks-Italiaans systeem komen voor de regio Zuidoost-Europa. 

Het land waar de storm nu dus het eerst code oranje krijgt, mag de naam geven. En de eerst gekozen naam wordt dan behouden, ongeacht de landen waar de storm later nog zal over trekken.

"Al bij al een heel complexe toestand. Ik hoop dat er op Europees niveau snel een duidelijke richtlijn komt: één storm, één naam", zegt Frank Deboosere. Meer details over hoe Europese stormen aan hun naam komen, vind je op zijn website.

Meest gelezen