dekringwinkel.be

Nieuwe regeling rond textielcontainers in Aalst

In het straatbeeld van Aalst duiken geregeld textielcontainers van onbekende organisaties op. Om die wildgroei en het bijhorende sluikstorten tegen te gaan, is er een nieuwe aanpak nodig. Daarom schrijft ILvA, de afvalophaler uit de streek van Aalst, nu een concessie uit van vijf jaar voor drie partners. 

Die concessie start zondag 1 maart 2020. Enkel vzw De Kringwinkel Stroom, vzw De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen en de vennootschap Vlaams Inzamelcentrum Textiel mogen dan nog textiel inzamelen binnen het werkingsgebied van ILvA. Zij mogen enkel op de aangeduide locaties een container plaatsen. Alle andere containers moeten verdwijnen.

“De concessie wordt verdeeld over de privé markt en de sociale economie,” zegt Tinna Verraes van ILvA.  De containers van de vennootschap Vlaams Inzamelcentrum Textiel herken je aan de groene kleur. Die van De Kringwinkel zijn grijs. Op elk van die toegelaten containers zal je een ILvA-logo zien. Alle andere zijn illegaal en zullen verwijderd worden. Ook wanneer ze op privéterrein staan. “We hebben alle gekende textielinzamelaars aangeschreven om hun containers voor zondag weg te halen,” aldus ILvA. In het totaal blijven er 350 containers staan.

Andere afspraken

De concessie is niet alles. Er zijn ook verschillende andere afspraken. Zo zijn er concrete afspraken rond het opruimen van sluikstorten vastgelegd. Enkel De Kringwinkel Stroom en De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen mogen ook textiel aan huis inzamelen. Inzamelingen voor scholen of vrijwillige non-profitorganisaties zijn ook niet langer mogelijk.

Wat niet verandert zijn de regels rond het textiel zelf. Dit geldt voor zowel de inzameling in containers als aan huis. Je zamelt alles in zakken in. Dat gaat dan over kledij of andere zaken zoals beddengoed, knuffels en schoenen. Bij de kledij geldt de regel: het mag draagbaar, versleten of beschadigd zijn, zolang het proper is. 

Ook in Evergem

Evergem deed het Aalst al voor. Daar gelden sinds 1 januari ook al nieuwe regels rond het plaatsen van textielcontainers. Daar vind je momenteel nog 42 containers.

Meest gelezen