Oudste vrijwilliger (94) van het Rode Kruis werkt al 80 jaar voor het goede doel: "Zolang ik kan, ga ik door"

Het Rode Kruis start morgen met de Week van de Vrijwilliger. Dat is de perfecte aanleiding om zijn oudste vrijwilliger in de kijker te zetten: Mimi Vrints, een vrouw van 94 uit Borgerhout. Al 80 jaar zet ze zich in voor het goede doel. "Mensen helpen, brengt me rust", zegt ze.

Met haar 94 lentes is Mimi Vrints uit Borgerhout de oudste vrijwilliger van het Rode Kruis. Al 80 jaar zet ze zich onafgebroken in voor het goede doel.

Als 15-jarige begon ze bij het Jeugd Rode Kruis. Nu helpt ze bij bloedtransfusies of assisteert ze mensen die bijvoorbeeld slecht te been zijn en een rolstoel nodig hebben.

V-bommen

"Ik was 15 en ben daar, samen met mijn klasgenootjes, binnengestapt", zegt ze over het Jeugd Rode Kruis. "Dat was 1940, het begin van WO II. Het meest schrijnende wat ik tijdens de Oorlog heb meegemaakt? Het bombardement op Mortsel en de slachtoffers van de V-bommen op Antwerpen."

"Ik herinner me hoe ouders op zoek waren naar hun kinderen die getroffen waren door de bommen. Die kinderen lagen bij ons, het Rode Kruis, opgebaard. Daar sta je dan als tiener bij. Hoe die ouders hun kinderen een laatste groet brengen, intriest was dat."

Gezondheid

"Mensen helpen, stelt me gerust en geeft me steun. Ik had ook de tijd om het te doen. Ik heb drie kinderen en had een hele fijne man, die nu helaas overleden is. Zij vonden het goed dat ik dat deed en hebben me ook altijd gesteund. Hoe lang ik doorga? Ik ben nu 94 en wil het blijven doen zolang mijn gezondheid het toelaat", zegt Mimi.

De Week van de Vrijwilliger van het Rode Kruis start morgen, 29 februari.

Meest gelezen