Videospeler inladen...

Vier jaar na de aankondiging van "Vision 2030", hoe vrij zijn Saudische vrouwen vandaag? 

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman kondigde vier jaar geleden grote hervormingen aan onder de titel "Vision 2030". Zijn plan moet van Saudi-Arabië een dynamisch land maken dat niet langer afhankelijk is van olie-inkomsten. Toerisme en meer vrijheid voor vrouwen moeten daar bij helpen. Hoe realistisch en oprecht zijn die hervormingen? 

Sinds eind vorig jaar kan je als Belg met een toeristenvisum naar Saudi-Arabië reizen, een nieuwe stap in het grote hervormingsplan van kroonprins Bin Salman. Betekent dat ook dat je als westerse vrouw overal zorgeloos kan flaneren? En hoe zit het met de bewegingsruimte van Saudische vrouwen?

Terzake trok naar het land om poolshoogte te nemen. De ploeg sprak er met Omar, een Spaanse expat in Saudi-Arabië, die nu al de gevolgen ziet van "Vision 2030". "Het land verandert", zegt hij. "Nu is het veel beter. We kunnen van toerisme genieten en we kunnen ook feesten. Voordien was dat onmogelijk."

We spreken ook met een fietsclub voor vrouwen. Buiten sporten was voorheen niet mogelijk voor hen. Enkel binnen, ver weg van eventuele mannenblikken, kon er worden gesport. Maar er zijn toch nog restricties voor de fietsers. "We moeten een geschikte plaats en tijd kiezen", klinkt het. "We kunnen als vrouw niet overal terecht om te fietsen."

Bekijk hier de volledige reportage:

Videospeler inladen...

Volgens Rothna Begum, experte Midden-Oosten en vrouwenrechten voor Human Rights Watch, zijn de hervormingen vooral te danken aan het harde werk van lokale activisten, in tegenstelling tot wat Mohammed bin Salman laat uitschijnen. "Toen de hervormingen rond vrouwenrechten doorgevoerd werden, zijn de vrouwen die hiervoor geijverd hebben gearresteerd en gevangengezet." Volgens Begum is er nu geen echt activisme meer in Saudi-Arabië, wat onzekerheid brengt over hoe ver de hervormingen nog zullen gaan.

Bekijk hier het volledige gesprek met Rothna Begum:

Videospeler inladen...

Volgens Human Rights Watch is er nog veel werk aan de winkel in Saudi-Arabië op het vlak van vrouwenrechten. David Criekemans, professor Internationale Politiek aan de Universiteit van Antwerpen, deelt die mening. "Als we meer in de diepte gaan, blijkt dat de positie van de vrouw nog niet echt beter is." 

Bekijk hier het volledige gesprek met David Criekemans: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen