Slechtste beursweek sinds financiële crisis van 2008: Bel20 verliest 14,5 procent,  Amerikaanse beurzen ruim 10 procent

Door het coronavirus hebben de beurzen deze week het grootste verlies geleden sinds de diepe financiële crisis van 2008. Op de beurs van Brussel heeft de Bel20-index, de korf van belangrijkste aandelen van België, vandaag 4,20 procent van zijn waarde verloren, tot minder dan 3.500 punten. Dat is het op één na grootste verlies sinds juni 2016. Als we naar de hele week kijken, dan heeft de Bel20 maar liefst 14,5 procent verloren. In de VS hebben de belangrijkste beursindexen ruim 10 procent verloren.

Het coronavirus heeft deze week niet alleen menselijke slachtoffers gemaakt, ook de financiële wereld is zwaar geïnfecteerd geraakt.  Doordat de ziekte in steeds meer landen opduikt en vele bedrijven hebben gewaarschuwd dat ze minder winst zullen maken, zijn beleggers heel nerveus geworden. Ze vrezen dat de gevolgen van het virus op de economie groot zullen zijn en blijven daarom hun aandelen verkopen. 

De dieperik in

Dat wantrouwen laat zich duidelijk zien op de beursgrafieken, die deze week ferm de dieperik zijn ingedoken. De duikvlucht werd maandag al ingezet en zette zich tot en met de laatste handelsdag voort. 

In Brussel verloor de Bel20 vandaag nog maar eens 4,20 procent, wat het weekverlies op 14,5 procent brengt. Het was al van eind 2008 geleden dat de beurs nog eens zo steil bergaf ging in één week tijd.

De belangrijkste Amerikaanse beursindexen op Wall Street sloten de week af met verliezen boven de 10 procent. Technologiebeurs Nasdaq verloor 10,5 procent, de S&P 500 met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven speelde 11,5 procent kwijt en de Dow Jones ging 12,4 procent in het rood. 

 

(Lees verder onder de grafiek.)

In 2008 verloren de beurzen zoveel door het uitbreken van de bankencrisis. Eerst kwamen toen Amerikaanse banken in de problemen doordat ze zogenoemde rommelkredieten hadden verkocht - leningen aan mensen die het niet konden betalen. Die crisis infecteerde toen ook de Europese banken, die belangen hadden in Amerikaanse banken, en uiteindelijk zowat de hele wereldeconomie. 

Nu is de oorzaak van het beursverlies minder structureel dan toen, maar eerder incidenteel: de uitbraak van het coronavirus dus. Deze crisis wijst wel op de gevoeligheid van de wereldeconomie, waarin bedrijfstakken over de hele wereld met elkaar verbonden zijn, en de westerse economie sterk afhangt van China. Tegelijk is het ook nog eens een stevige beurscorrectie, na jaren van optimisme en vrij gestage groei.

Meest gelezen