Taylor Swift is "The man": welke mannen krijgen ervan langs in haar nieuwe single en videoclip?

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift heeft met "The man" een nieuwe single uit waarin ze de vloer aanveegt met "het giftige mannelijke privilege": mannen komen nog altijd met veel meer weg dan vrouwen. In de bijhorende clip is Swift onherkenbaar als de ultieme male chauvinist pig. Maar wat het meest tot de verbeelding spreekt, is de manier waarop ze afrekent met mensen en situaties uit haar verleden.

"The man" is de nieuwe single uit "Lover", het zevende album van de Amerikaanse zangeres Taylor Swift (29). Ze vraagt zich af hoe het zou zijn als ze een ongelofelijk rijke blanke man was, in plaats van een ongelofelijk rijke blanke vrouw. En ze neemt geen blad voor de mond. Het is een uithaal naar wat ze zelf onomwonden het "giftige mannelijke privilege" noemt: mannen komen nog altijd met veel meer weg dan vrouwen.

Taylor Swift staat erom bekend dat ze in haar songs afrekent met kritiek en roddels. En dat is in "The man" niet anders. "Ze zouden zeggen dat ik de markt eens goed verkend heb, voor ik me aan iemand bind", zingt ze. Een sneer naar de opmerkingen die ze krijgt over haar liefdesleven. Of: "Ze zouden zeggen dat ik heel hard gewerkt heb, ze zouden hun hoofd niet schudden en zich de vraag stellen of ik dit allemaal wel verdien", over de commentaar op haar professionele succes en rijkdom. En: "Wat ik draag, of of ik grof ben, dat zou allemaal losstaan van mijn goede ideeën en sterke acties."

Gisteren verscheen de clip bij het nummer en daarin is Taylor Swift letterlijk "The man". Ze is onherkenbaar als "Tyler Swift", de ultieme male chauvinist pig, een stinkend rijke zakenman, sigaren rokend, feestend op luxeschepen, stripclubs bezoekend, vol van zichzelf, egoïstisch, ongemanierd. Een echte rotzak, die desondanks overal waar hij komt alle aandacht en applaus krijgt.  

Maar de opvallende transformatie van "Taylor" naar "Tyler" is niet het enige waardoor de clip veel aandacht krijgt.

(tekst gaat voort onder de foto)

Taylor Swift

Jake Gyllenhaal en Leonardo DiCaprio

Net als de song zelf rekent de clip van "The man" af met de dubbele normen die gelden voor mannen en vrouwen. Taylor Swift verwijst in de clip ook naar situaties uit haar echte leven, naar beroemde mannen, soms openlijk, soms bedekt. En dan zijn speculaties in de media nooit ver van de lucht.

Zo lijkt alter ego "Tyler Swift" verdacht veel op acteur Jake Gyllenhaal, met wie Taylor Swift in 2010 een relatie had. Meerdere liedjes van Swift zouden over hem gaan. In de videoclip is "Tyler Swift" te zien op een filmaffiche van "Mr. Americana". "Miss Americana" is de titel van Taylor Swifts Netflix-documentaire.

En dan is er ook acteur Leonardo DiCaprio. De clip vertoont opvallende gelijkenissen met "Wolf of Wall Street", waar DiCaprio de rol van Jordan Belfort vertolkt, het ultieme voorbeeld van wat Taylor Swift "giftige mannelijkheid" noemt." DiCaprio heeft een verleden van feesten met supermodellen op luxeschepen, waar hij weinig kritiek voor kreeg. "Ze zouden op mij toasten, laat de players maar hun gang gaan, ik zou net als Leo zijn, in Saint Tropez", zingt Taylor, die zelf boos is over de commentaar die ze krijgt over haar relaties.

(tekst gaat voort onder de foto's)

Taylor Swift
Taylor Swift

"Vermist. Terug te bezorgen aan Taylor Swift"

Er zit ook een niet zo subtiele verwijzing in naar de aanslepende vete met platenbaas Scooter Braun. Hij nam vorig jaar Big Machine Records over, waar Taylor Swift onder contract zat, en kocht de rechten van haar eerste zes albums. De originele opnames zijn dus niet meer van haar, iets wat Swift heel hoog zit.

In een bepaalde scène is "Tyler Swift" te zien terwijl hij ongegeneerd plast tegen de muur van een metrogang. Op die muur staan in graffiti de namen van haar zes eerste albums getekend. Met een poster: "Vermist. Terug te bezorgen aan Taylor Swift." En een bordje aan de muur: "Scooters verboden."

(tekst gaat voort onder de foto)

Taylor Swift

"Alleen wat meer sexy nu"

Ook opvallend: het einde. De camera's zoomen uit en we staan op een filmset waar Taylor Swift als regisseur de lakens uitdeelt. "Tyler Swift" vraagt haar heel zenuwachtig of hij het goed deed, waarop ze zegt: "Kan je het nog eens opnieuw doen? Alleen wat meer sexy nu". Daarna volgt de aftiteling waarin Taylor Swift heel expliciet maakt dat zij de regisseur, scenarist, eigenaar en hoofdrolspeler van de clip is.

En wie wil weten hoe "Taylor" in "Tyler" verandert, kan ook dat aan het einde van de clip ontdekken.

Meest gelezen