Antwerpse transportfirma hangt camera's in cabines van vrachtwagens

De transportfirma Corneel Geerts uit Wijnegem heeft in zijn vrachtwagens camera's geïnstalleerd die de chauffeurs voortdurend filmen terwijl ze rijden. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen. Het bedrijf zegt in "Start je dag" dat het zijn chauffeurs niet wil controleren maar wel coachen en beschermen bij ongevallen. 

De camera's die in de cabines van de vrachtwagens hangen filmen de chauffeurs voortdurend terwijl ze rijden. Het is niet de bedoeling om hen te controleren, zegt zaakvoerder Sven Geerts in "Start je dag": "Op deze manier kunnen we wel gaan aantonen, wanneer er kopstaartaanrijdingen gebeuren of andere incidenten, dat onze chauffeur wel degelijk zijn job aan het doen was, aan het opletten was en niet met zijn voeten op het stuur lag of met zijn telefoon bezig was. Dat beeld leeft echt wel in onze samenleving en daardoor worden verzekeringspremies ook steeds hoger."

Analyse abnormaal rijgedrag

Het bedrijf benadrukt dat ze enkel beelden kunnen bekijken wanneer er abnomaal rijgedrag  wordt gesignaleerd door een computer. "Het systeem registreert bijvoorbeeld hard remmen, een impact van een botsing of een stevige bocht. Als er zoiets gebeurt onthoudt het systeem de beelden, 10 seconden ervoor en 10 seconden erna. Die kunnen we dan bekijken."

Ik heb toch al enkele flagrante momenten gezien. Autobestuurders die onze chauffeurs de pas afsnijden of inhalen en hard remmen uit frustratie.

Sven Geerts

In het begin waren de chauffeurs wel sceptisch: "Ze dachten dat ik live kon meekijken in hun cabine, maar dat is dus niet het geval. We hebben ze dus toch kunnen overtuigen."

Intussen is het systeem twee maanden in gebruik. "Het werkt fantastisch en ik heb toch al enkele flagrante momenten gezien. Auto's die onze chauffeurs de pas afsnijden om toch nog een afrit te kunnen nemen en een autobestuurder die een vrachtwagen inhaalde en dan eens drie keer goed remde uit frustratie."

Meest gelezen