Syrische rebellen, gesteund door Turkije, in de straten van de stad Saraqib, in de provincie Idlib (foto 27 februari)
AFP or licensors

Gewapende strijd in Syrische provincie loopt steeds meer uit de hand: zet Turkije groot militair offensief in?

In de Syrische provincie Idlib zijn afgelopen nacht meer dan dertig Turkse militairen gedood bij een aanval van het Syrische regime. Het is het hoogste aantal Turkse soldaten dat in een dag tijd omgekomen is in de recente uitbarsting van het geweld in Idlib. De situatie lijkt er almaar meer te escaleren. "Dit zou wel eens een game changer kunnen zijn", zegt correspondente Sara Lamote in Turkije. De NAVO komt vandaag bijeen om de situatie te bespreken. 

AP

Idlib, de noordwestelijke provincie die grenst aan Turkije, is het laatste grote bolwerk dat nog in handen is van tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Het Syrische regime probeert sinds eind vorige zomer het gebied te heroveren, met de steun van het Russische leger.

Sinds een tweetal maanden is ook het Turkse leger betrokken bij de gevechten, dat samen met de rebellen het Syrische leger probeert terug te dringen. En het komt de laatste weken almaar vaker tot rechtstreekse confrontaties tussen Syrië en Turkije.

Bij een luchtaanval in Idlib zijn afgelopen nacht zeker 33 Turkse militairen om het leven gekomen. Nog nooit zijn zoveel Turken omgekomen in één dag tijd. Er zouden ook tientallen militairen zwaargewond geraakt zijn. De voorbije maand zijn er in Idlib al 54 Turkse militairen gedood door bombardementen. Volgens Turkije zou de aanval uitgevoerd zijn door het Syrische regeringsleger of door Rusland. "Er is heel veel onduidelijkheid, maar dit zou wel eens een belangrijke shift kunnen zijn in de recente escalatie van het geweld in Idlib", zegt correspondente Sara Lamote in Turkije.

(tekst gaat voort onder het kaartje)

Komt er een groot Turks militair offensief?

Waarom zit Turkije eigenlijk in Idlib en wat doen ze daar? "Eind 2018 raakten Turkije, dat de rebellen steunt, en Rusland, dat Syrië steunt, het eens over het instellen van een gedemilitariseerde zone in Idlib, het Sotchi-akkoord. Er werd een gebied van ongeveer 32 kilometer afgebakend waar een wapenstilstand moest gelden. Turkije heeft 12 observatieposten opgesteld om die wapenstilstand op te volgen. Daarom is er een sterke Turkse militaire aanwezigheid in Idlib", legt Lamote uit.

"In december zijn dan toch door Syrië en Rusland gesteunde troepen het gebied binnengedrongen, en dat was voor Turkije een rode lijn. Er is een grens afgesproken tot waar het Syrische leger teruggedrongen moet worden, zegt Ankara. Desondanks blijft Syrië, met steun van Rusland, steeds verder oprukken in Idlib. Dus mengt nu ook het Turkse leger zich in het conflict, wat de escalatie van het geweld van de laatste weken verklaart."

De Syrische aanval waarbij 33 Turkse soldaten om het leven gekomen zijn, zou wel eens een game changer kunnen zijn.

Correspondente Sara Lamote

Bovendien heeft Turkije een ultimatum gesteld aan Syrië. Voor eind februari moet Syrië zijn troepen terugtrekken. Als dat niet gebeurt, dreigt Turkije met een groot militair offensief. Eind februari, dat is dit weekend. Of het effectief tot een Turkse aanval zal komen, is nog koffiedik kijken, zegt Lamote.

"Het lijkt de Turkse president Erdogan wel menens, al kan het ook bluf zijn. Turkije is erg afhankelijk van Rusland wat betreft energie, toerisme, de export van landbouwproducten... De analisten hier in Turkije weten het zelf niet. Het is afwachten. Maar de Syrische aanval waarbij vannacht 33 Turkse soldaten om het leven gekomen zijn, zou wel eens een game changer kunnen zijn."

Rusland, dat dus het Syrische regime steunt, heeft na de aanval op de Turkse militairen aangekondigd dat het oorlogsschepen met kruisraketten naar de Middellandse Zee stuurt, naar de kusten voor Syrië. De NAVO komt vandaag bijeen om de situatie te bespreken. Het overleg komt er op vraag van Turkije.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

950.000 mensen op de vlucht

Het oplaaiende geweld van de laatste maanden heeft ertoe geleid dat honderdduizenden mensen in Idlib op de vlucht geslagen zijn. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds begin december zo'n 950.000 mensen gevlucht, vooral vrouwen en kinderen. De VN noemt het "het grootste humanitaire horror-verhaal van de 21e eeuw".

De vluchtelingen trekken in de richting van Turkije, waar nu al meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen verblijven. Maar Turkije houdt de grens gesloten. Vicepremier Alexander De Croo heeft op de VN-Veiligheidsraad gisteren opgeroepen tot een staakt-het-vuren om aan de humanitaire noden te kunnen beantwoorden. België is een maand lang voorzitter van de VN-Veiligheidsraad.

Meest gelezen