Maxime Anciaux - All rights reserved

Voorzitter ouderenraad Boutersem moet aftreden... omdat ze te jong is

De voorzitter van de ouderenraad in Boutersem moet aftreden. Niet omdat ze haar werk niet goed doet, wel omdat ze te jong is. Sam Robijns is 47 jaar, maar volgens de nieuwe statuten van de ouderenraad moet de voorzitter minstens 60 jaar oud zijn. 

In september 2019 werd Sam Robijns unaniem verkozen tot voorzitter van de ouderenraad in Boutersem. Sinds gisteren is ze voorzitter af omdat ze te jong is. Dat schrijft Het Nieuwsblad. "Ik zit al zeven jaar in de adviesraad en mijn leeftijd was nooit een probleem", vertelt Sam. "Maar sinds gisteren dus wel en daarom ben ik voorzitter af. De statuten voor de ouderenraad zijn aangepast en daarin staat dat de voorzitter minimum 60 jaar oud moet zijn."

Iedereen zou toch ook opkijken, mocht de voorzitter van de vrouwenraad een man zijn 

Janina Vandebroeck, schepen Boutersem

Bevoegd schepen Janina Vandebroeck (Open VLD) van Boutersem bevestigt dat de statuten werden aangepast. "Wij zijn bezig met een hervorming van alle adviesraden in Boutersem", vertelt ze. "Ook de werking van de ouderenraad hebben we herbekeken en daar hebben we inderdaad de minumumleeftijd van de voorzitter aangepast naar 60 jaar zoals staat in de statuten van de Vlaamse ouderenraad."

Volgens Vandebroek is dat ook logisch. "Het gaat hier over ouderen en we willen graag dat zij dan ook namens het doelpubliek beslissingen kunnen nemen. Iedereen zou het toch ook raar vinden als de voorzitter van de vrouwenraad een man is."

Dit gaat om een politieke afrekening 

Sam Robijns, ex-voorzitter Ouderenraad

Volgens Sam Robijns, die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen opkwam voor SP.A,  gaat het om een politieke afrekening. "Jarenlang had de raad geen voorzitter meer, tot ik dat wou doen", zegt Robijns. "Maar sinds september zocht het gemeentebestuur een reden om mij af te zetten. Die hebben ze nu gevonden." 

Maar dat ontkent schepen Vandebroeck. "Dit heeft helemaal niets met politiek te maken, het gaat puur om de werking van de ouderenraad. Mevrouw Robijns mag nog steeds actief deelnemen aan de activiteiten van de raad."

Meest gelezen