TONY CUADRADO

Ongerustheid bij Belgen in quarantaine in hotel Tenerife: "Het is hier 'tirez votre plan', er is veel onduidelijk"

Er blijft nog steeds veel onduidelijkheid voor de Belgen die in quarantaine zitten in het hotel in Tenerife. Vooral de toeristen die zélf hun reis hebben geboekt - en dus niet via een touroperator - krijgen weinig informatie. Dat de quarantaine langer zou kunnen duren als er een nieuwe patiënt opduikt, veroorzaakt ook ongerustheid. "Dan stormen we hier buiten."

Hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife is sinds dinsdag afgesloten van de buitenwereld. Een kleine 1.000 hotelgasten worden er in quarantaine gehouden nadat het coronavirus werd vastgesteld bij vier Italiaanse gasten. Onder hen ook heel wat Belgen. 

Donderdag raakte bekend dat 130 hotelgasten, onder wie 15 Belgen het hotel mochten verlaten, omdat zij pas maandag zijn aangekomen en geen ziekteverschijnselen vertonen. 10 Belgen kwamen gisteren terug aan in ons land, voor 5 anderen wordt nog bekeken hoe de terugkeer zal verlopen. 

Maar 148 andere Belgen moeten nog tot 9 maart in het hotel blijven. Zij kregen gisteren een brief van het Belgische consulaat onder hun deur. "Wij zijn met uw lot begaan en dringen er bij de Spaanse autoriteiten op aan om informatie te krijgen, wat zeer moeizaam verloopt", zo staat er te lezen. "We beseffen dat u zich in een zeer onaangename situatie bevindt en samen met onze ambassade doen wij er alles aan u zo spoedig mogelijk te informeren."

(Lees verder onder de brief.)

Maar één zinnetje in de brief veroorzaakte toch wat bezorgdheid bij de hotelgasten: "Dit gegeven (de quarantaine tot 9 maart, red.) kan wijzigen indien zich nog bijkomende gevallen binnen het hotel voordoen". "Ik heb toch wel wat Belgen gezien die daarover ongerust zijn", zegt Frederic Wynant, die er momenteel verblijft. "We zitten hier nu een week, maar niemand is hier voorlopig ziek. We mogen niet klagen."

"Er is hier inderdaad wel ongerustheid", zegt Carine Van Poucke, die ook in het hotel verblijft. "De quarantaine verlengen, zou niet te doen zijn. Er zijn hier al mensen die hebben gezegd dat we dan in groep naar buiten stormen."

De toeristen die geboekt hebben via een touroperator maken zich voorlopig niet veel zorgen over de praktische kant, zoals de betaling en de terugvlucht. De reizigers die zélf hun reis hebben geboekt, doen dat wel. "Ik heb het consulaat gebeld, maar daar zeiden ze dat we zelf onze vlucht moesten regelen", zegt Van Poucke deze voormiddag. "Het is hier echt tirez votre plan (trek je plan, red.). Om de vlucht te herboeken, hebben we ook documenten nodig van de overheid die we niet krijgen. Ook over de kosten van het hotel is veel onduidelijkheid. Het consulaat verwijst naar de reisverzekering, maar het is niet duidelijk of dat wordt gedekt."

Bij Buitenlandse Zaken valt te horen dat het consulaat dag en nacht bereikbaar is voor de toeristen en dat ze alles doen wat mogelijk is. Ondertussen heeft Van Poucke ook al opnieuw een telefoontje gekregen van het consulaat. "Ze vroegen of alles gelukt was en verzekerden dat we onze documenten zullen krijgen. We moeten het nog steeds zelf regelen, maar ze hebben ons toch gerustgesteld."

Bekijk hieronder de meest recente cijfers wereldwijd:

coronavirus/2019-nCoV/Covid-19


De term "coronavirus" verwijst eigenlijk naar een groep van virussen van dezelfde “onderfamilie”. Sommige coronavirussen veroorzaken een gewone verkoudheid, het andere bekende coronavirus is het SARS-virus uit 2003. Het nieuwe coronavirus dat zich nu over de wereld verspreidt, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam “2019-nCOV” . Wetenschappers gebruiken ook de naam “SARS-CoV-2” . “Covid-19” is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Meest gelezen