Opvallend meer oproepen naar hulplijn 1712 na Canvas-reeks "Als je eens wist"

De voorbije drie weken heeft de hulplijn 1712 ruim 400 oproepen gekregen over kinderen die mogelijk slachtoffer zijn geweest van geweld. Dat is bijna 75 procent meer in vergelijking met vorig jaar. De stijging is een gevolg van de documentairereeks "Als je eens wist", van Hilde Van Mieghem, over kindermishandeling. Die reeks werd in februari uitgezonden op Canvas.

De impact van de documentaire "Als je eens wist" blijkt groot te zijn. De hulplijn 1712, waar mensen, die slachtoffer of getuige zijn van geweld, naar kunnen bellen, kreeg na de uitzendingen in februari in totaal 429 oproepen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 244, een stijging met 76 procent. Het gemiddeld aantal oproepen per dag steeg van 17 naar 31. 

"De voorbije weken stond de telefoon nauwelijks stil", zegt Wim Van de Voorde, de coördinator van 1712. "Vooral volwassenen uit de nabije omgeving van kinderen die slachtoffer werden van mishandeling namen contact op, grootouders bijvoorbeeld of andere familieleden, maar soms ook bezorgde buren of kennissen van de betrokkenen."

De hulplijn krijgt gemiddeld een 20-tal oproepen per dag. De afgelopen weken waren dit er meer dan dertig per dag. In ongeveer 80 procent van de oproepen contacteren burgers 1712 telefonisch. De overige contacten verliepen via mail of chat.

De voorbije weken stond de telefoon nauwelijks stil.
Wim Van de Voorde, coördinator 1712

"1712 kreeg ook tientallen oproepen van mensen die vroeger zelf slachtoffer werden. De Canvasdocumentaire van Hilde Van Mieghem maakte bij vele slachtoffers van vroeger misbruik iets los. Ze contacteerden 1712 om hun verhaal te vertellen of met een concrete hulpvraag", aldus Van de Voorde. 

Ook het aantal meldingen bij de vertrouwenscentra voor kindermishandeling steeg opvallend de voorbije drie weken en hulplijn Teleonthaal kreeg dubbel zoveel gesprekken over kindermishandeling als gewoonlijk.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen