Videospeler inladen...

Iraanse film "There Is No Evil" wint Gouden Beer in Berlijn

De Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof heeft met zijn film "Sheytan vojud Nadarad" (There is no Evil) de hoofdprijs, de Gouden Beer, gewonnen op het filmfestival in Berlijn. De film gaat over individuele vrijheid in een autoritair regime, dat gebruikmaakt van de doodstraf.

Rasoulof, een bekend criticus van het Iraanse regime, heeft van de autoriteiten in zijn land een levenslang verbod gekregen om te filmen. In zijn film onderzoekt Rasoulof de morele dilemma's van hen die een doodstraf moeten voltrekken en de gevolgen voor hen en hun omgeving als ze die taak weigeren. 

De regisseur was niet aanwezig in Berlijn. Hij mag het land niet verlaten en kreeg in 2017 een jaar gevangenisstraf opgelegd. Het was zijn dochter Baran, die ook meespeelt in de film, die de prijs in naam van haar vader in ontvangst nam. Het publiek in Berlijn gaf de man een staande ovatie. Rasoulof viel enkele jaren geleden al in de prijzen op het filmfestival van Cannes.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Een zilveren beer was er voor "Effacer l'historique" (Wis de geschiedenis) van regisseurs Benoît Delépine en Gustave Kervern, een Franse komedie waaraan ook de Belgische productiemaatschappij Scope Pictures heeft meegewerkt. Het is de negende langspeelfilm van het regisseursduo Delépine-Kervern, die gaat over het leven van drie buren die wonen in een verkaveling in de buitenwijk van een provinciestad. Elk op hun manier worstelen ze met de gevolgen van de digitalisering. 

(Lees verder onder de foto)

Benoit Delépine en Gustave Kervern.
(c) Pool

De Belgische regisseur Zoé Wittock viel met haar eerste langspeelfilm, Jumbo, ook in de prijzen in de sectie "Generation 14Plus", specifiek gericht op jongeren.

De film komt in ons land op 18 maart in de zalen. Hij vertelt het verhaal van Jeanne, een jonge vrouw die als nachtwaker werkt in een pretpark en een vreemde relatie opbouwt met Jumbo, de nieuwe attractie. 

Bekijk hier de trailer van "There is no evil":

Bekijk hier de trailer van "Jumbo":

Meest gelezen