Videospeler inladen...

Luxemburger en Spaanse die via België reisden mogelijk besmet met coronavirus, luchthaven Charleroi neemt maatregelen

Een Luxemburger die via ons land is gereisd, is volgens een eerste test besmet met het nieuwe coronavirus. Het gaat om een man van in de veertig, die op reis was geweest in Italië en via de luchthaven van Charleroi naar Luxemburg is teruggekeerd. De luchthaven neemt maatregelen en probeert na te gaan met wie hij contact had. Ook een Spaanse vrouw die enkele dagen geleden nog op reis was in ons land, blijkt volgens een eerste test besmet te zijn.

Een eerste test heeft uitgewezen dat de Luxemburger besmet is met het nieuwe coronavirus. Een tweede test, die wordt uitgevoerd in Rotterdam, moet zekerheid geven, aldus de Luxemburgse autoriteiten. Het resultaat van die tweede test zou vandaag (zondag) bekend zijn. De man, die zich zelf ter controle aanbood, zou voorlopig niet ernstig ziek zijn.

Vanuit Italië via Charleroi naar Luxemburg

De Luxemburger was op reis geweest in Italië en is via de luchthaven van Charleroi naar Luxemburg teruggekeerd. Daarom neemt de luchthaven extra maatregelen en wordt fase drie van het zogenoemde "epidemiologische gezondheidsplan" geactiveerd.

Er wordt nu in kaart gebracht met wie de patiënt allemaal nauw contact heeft gehad. De luchthaven van Charleroi heeft contact met de Luxemburgse autoriteiten om "snel de routes en mogelijke contacten van de betrokken reiziger te achterhalen". De man is samen met zijn gezin in isolement geplaatst in een ziekenhuis in Luxemburg, maar zijn gezinsleden vertonen voorlopig geen symptomen. Andere familieleden werden uit voorzorg in quarantaine geplaatst.

De luchthaven opent ook een crisiscentrum en roept een waakzaamheidscommissie bijeen. Ze zal ook de handel en wandel van de betrokken passagier natrekken "om eventuele besmette zones te definiëren en te behandelen". Het personeel en de reizigers op de luchthaven worden ook ingelicht over de situatie.

In Italië geweest? "Wees extra waakzaam op ziekteklachten"

De man was dus vanuit Italië via ons land naar huis teruggekeerd. Italië blijft nog altijd het land met de meeste besmettingen in Europa. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid roept daarom mensen die naar Italië zijn gereisd op om extra alert te zijn voor mogelijke symptomen.

"Aan alle mensen die de komende dagen terugkeren uit Noord-Italië of al teruggekeerd zijn en dan specifiek de mensen die in de regio's Lombardije, Emilia-Romagna en Veneto zijn geweest, vragen we om de komende 14 dagen extra waakzaam te zijn voor ziekteklachten, zoals koorts, hoest en griepigheid en als ze zulke klachten ervaren, meteen telefonisch contact op te nemen met de huisarts", zegt woordvoerder Joris Moonens.

Ook Spaanse vrouw die in België was, is besmet

Ook een Spaanse vrouw uit Pamplona, in het noorden van Spanje, die enkele dagen geleden nog in ons land op reis was, blijkt nu besmet te zijn. Ook bij haar moet een tweede test dat nog definitief bevestigen. De vrouw zou vijf dagen in ons land zijn geweest en vrijdag vanuit België naar Spanje zijn teruggekeerd, melden Spaanse media. De vrouw ligt in het ziekenhuis en is naar verluidt heel snel ernstig ziek geworden.

Kernkabinet en betrokken ministers bijeen

Later vandaag roept premier Sophie Wilmès (MR) de regering bijeen om een stand van zaken op te maken "van de Belgische situatie met betrekking tot de ontwikkeling van het virus".

De ministers van de kern komen samen met de betrokken ministers om 14 uur samen aan de Wetstraat 16. Ook Tom Auwers, de voorzitter van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, zal aan de vergadering deelnemen.

Daarnaast vindt volgende woensdag een vergadering plaats van het overlegcomité, waarop de verschillende minister-presidenten en de betrokken regioministers aanwezig zullen zijn.

De meest recente cijfers vindt u op de website van de Johns Hopkins Universiteit. (lees voort onder de kaart) 

coronavirus/2019-nCoV/Covid-19


De term "coronavirus" verwijst eigenlijk naar een groep van virussen van dezelfde “onderfamilie”. Sommige coronavirussen veroorzaken een gewone verkoudheid, het andere bekende coronavirus is het SARS-virus uit 2003. Het nieuwe coronavirus dat zich nu over de wereld verspreidt, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam “2019-nCOV” . Wetenschappers gebruiken ook de naam “SARS-CoV-2” . “Covid-19” is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Meest gelezen