AFP or licensors

Polanski wint César voor "J'accuse", maar niet zonder luid protest

De omstreden Pools-Franse filmmaker Roman Polanski heeft in Parijs de César voor beste regisseur gewonnen voor "J'accuse". Voor de zaal waar de ceremonie plaatsvond, stonden de hele avond manifestanten. Toen de prijs voor Polanski bekendgemaakt werd, verlieten enkele actrices de show.

 "J'accuse" van Roman Polanski gaat over de geruchtmakende Dreyfus-affaire van eind 19e eeuw, toen een Frans-Joodse kapitein onterecht werd beschuldigd van hoogverraad. Met 12 nominaties was de film de grootste kanshebber voor de Franse filmprijzen, maar dat bleef niet onomstreden.

Polanski wordt ervan beschuldigd dat hij in 1975 een vrouw heeft verkracht en twee jaar later in de Verenigde Staten een 13-jarig meisje heeft gedrogeerd en verkracht. Hij pleitte schuldig, maar vluchtte naar Europa nog voor een vonnis kon worden uitgesproken. Ook andere vrouwen beschuldigen hem van misbruik.

Polanski en de rest van de crew, met onder andere acteur Jean Dujardin, hadden besloten om niet naar de prijsuitreiking te komen door de controverse. De regisseur vreesde naar eigen zeggen voor een "lynchpartij". De discussie liep zo hoog op dat het bestuur van de César Academy collectief opstapte.

"Een schande dat Polanski de prijs krijgt"

Voor de concertzaal Salle Pleyel, waar de Césars uitgereikt werden, stonden de hele avond tientallen manifestanten. Het protest was breder gericht dan tegen de regisseur. Polanski staat in Frankrijk zowat symbool voor de laksheid tegenover verkrachters. De politie zette traangas in tegen de betogers.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het protest ging ook in de zaal nog door. Toen Polanski als winnaar werd uitgeroepen, verliet actrice Adèle Haenel de zaal. Enkele andere actrices en genodigden volgden haar voorbeeld. Voor ze opstapte riep Haenel dat het een schande was dat Polanski de prijs kreeg.

Haenel is in Frankrijk een van de gezichten van de #MeToo-beweging. Ze is naar eigen zeggen als kind misbruikt door een andere Franse regisseur. Adèle Haenel was genomineerd als beste actrice voor de film "Portrait de la jeune fille en feu".

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Naast beste film won "J'accuse" ook de prijzen voor beste bewerking en beste kostuums. Andere winnaars waren onder anderen Roschdy Zem (beste acteur), Anaïs Demoustier (beste actrice) en "Les Misérables" (beste film).

Belgen met lege handen naar huis

De film "Parasite" van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho heeft de prijs voor beste buitenlandse film gewonnen. De Belgische films "Le jeune Ahmed" van de broers Dardenne en "Lola vers la mer" van Laurent Micheli, die in dezelfde categorie waren genomineerd, grepen dus naast de prijs.

Andere genomineerden waren "Dolor y gloria" van Pedro Almodóvar, "Joker" van Todd Phillips, "Once upon a time... in Hollywood" van Quentin Tarantino en "Il traditore" van Marco Bellocchio.

In de categorie beste korte animatiefilm was de Belgische film "Ce magnifique gâteau!" van Emma De Swaef en Marc James Roels genomineerd, maar ook zij gaan met lege handen naar huis.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen