Deze week nog waren vrachtwagens aan het inhalen op de snelweg bij regenweer. (Foto genomen met dashcam.)
Marnik Aerts

Slimme camera's zullen binnenkort (dan toch) vrachtwagens flitsen die inhalen bij regen

Vrachtwagens die inhalen op de snelweg wanneer het regent, worden binnenkort geflitst. De camera's die dat mogelijk moeten maken, werden al een tijdje beloofd, maar zullen vanaf dit jaar dan toch worden geïnstalleerd. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer in Het Laatste Nieuws en het is bevestigd aan VRT NWS. 

Al sinds 2004 is het voor vrachtwagens verboden om in ons land in te halen op de snelweg bij regenweer. Maar wie af en toe de baan op gaat wanneer het regent, weet dat die wet niet altijd wordt nageleefd. Uit een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring van enkele jaren geleden blijkt dat een op de drie chauffeurs het verbod negeert. 

En dus moest er iets gebeuren, zo klonk het al in 2015. Toen al wilde Vlaanderen de slimme verkeerscamera's boven de snelwegen gebruiken om automobilisten te flitsen bij regenweer. Maar daarvoor moesten de camera's worden aangepast. Begin vorig jaar maakte toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weys zich sterk dat dat nog begin 2019 zou gebeuren, maar nadien werd het stil. 

Vanaf één druppel kunnen we spreken van regenweer, maar de politie zal wel een tolerantiemarge hanteren

Veva Daniëls, Agentschap Wegen en Verkeer

"We hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om bij de aankoop van die regensensor ook onze algemene camera-apparatuur op de snelwegen te vernieuwen", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer aan VRT NWS. "We hebben dus een aantal zaken gekoppeld in één bestelling. Zo'n bestek schrijven, heeft tijd nodig. Maar nog dit jaar zullen wij de eerste camera's bestellen en met de uitrol beginnen."

Lange tijd was het ook onduidelijk vanaf wanneer er over "regen" mag worden gesproken. Dat is nu ook afgeklopt. "Vanaf één druppel kunnen we spreken van regenweer", zegt Daniëls. "De politie, die de camera's zal gebruiken, zal wel een tolerantiemarge hanteren, net zoals dat ook gebeurt bij snelheidsovertredingen. Stel dat een duif zijn behoefte doet op zo'n sensor dan kan die sensor denken dat het aan het regenen is. Daarom dat er een tolerantiemarge komt."

Meest gelezen