Videospeler inladen...

WHO verhoogt dreigingsniveau voor coronavirus, aantal besmettingen in Duits-Nederlandse grensregio fors gestegen

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het dreigingsniveau voor het nieuwe coronavirus opgetrokken tot "zeer hoog". Ze roept alle landen op om zich voor te bereiden op het virus. Intussen zijn wereldwijd al meer dan 85.000 besmettingen vastgesteld. Bijna de helft van die mensen is intussen alweer genezen. In de Duitse regio Heinsberg, dicht bij de Nederlandse grens, is het aantal besmettingen fors gestegen, naar 60. Onder meer Frankrijk schrapt grote bijeenkomsten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het aantal besmettingen wereldwijd blijft oplopen. Vooral in China en Zuid-Korea, maar het virus heeft zich intussen al in meer of mindere mate over alle continenten verspreid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het dreigingsniveau voor het virus dan ook opgetrokken tot "zeer hoog". De organisatie roept alle landen waar het virus tot nog toe niet is opgedoken, op om zich er op voor te bereiden. Ze waarschuwt ook dat landen die denken dat ze gevrijwaard kunnen blijven van het virus, een "fatale vergissing" begaan.

85.000 besmettingen, helft genezen

Wereldwijd zijn nu al meer dan 85.000 besmettingen vastgesteld. De overgrote meerderheid daarvan (meer dan 79.000) in China, waar het virus in december uitbrak. Daar zijn opnieuw bijna 50 mensen aan het virus gestorven, wat het dodenaantal in China op meer dan 2.800 brengt. De provincie Hubei is nog altijd de streek met de meeste besmettingen en doden en vooral dan in de stad Wuhan, waar het virus uitbrak.

Buiten China is Zuid-Korea nog steeds de koploper in het aantal besmettingen: 3.150. In een dag zijn daar nog eens bijna 600 nieuwe gevallen vastgesteld.  Zestien van hen zijn overleden. Een vrouw is daar ook opnieuw besmet geraakt, nadat ze genezen was verklaard. Eerder gebeurde dat ook al in Japan. In Iran is er dan weer veel onduidelijkheid over het aantal besmettingen en doden. Volgens officiële cijfers zijn tot nog toe 593 mensen besmet en zijn er 43 overleden. Volgens andere bronnen zouden er al meer dan 200 doden zijn.

In de VS zijn de voorbije dagen enkele gevallen opgedoken van mensen die besmet raakten, maar van wie men niet weet hoe dat is gebeurd. De mensen zijn niet naar landen gereisd waar het virus aanwezig is en zijn ook niet in contact gekomen met andere mensen van wie men weet dat ze besmet zijn. In de VS zijn intussen 68 besmettingen vastgesteld. Er is een eerste dode gevallen. 

In Europa blijft Italië het land met de meeste besmettingen. Daar zijn er al 1.128 gevallen bekend. Gisteren zijn nog eens vier mensen overleden, wat het totaal op 29 brengt. Heel wat grote bijeenkomsten en sportevenementen zijn geschrapt om de verspreiding tegen te gaan. De scholen in het noorden van het land blijven ook volgende week gesloten. In Frankrijk worden de  evenementen met meer dan 5.000 toeschouwers geannuleerd. Er zijn daar al  100 besmettingen geteld, van wie er 12 genezen zijn en twee gestorven. In Oostenrijk zijn er negen besmettingen.

In Nederland zijn vanmiddag twee nieuwe gevallen bekendgemaakt. Het gaat om de partner en het jongste kind van een vrouw uit Amsterdam die eerder positief getest had.  Andere contacten van de vrouw die zijn getest, hadden het virus niet. Het totale aantal besmettingen komt daarmee op zes.

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in de Duitse regio Heinsberg, vlak bij de Nederlandse grens en dicht bij Belgisch-Limburg, is intussen gestegen tot 60. Onder de besmette personen zijn ook vier kinderen van een kinderdagverblijf. Gisteravond stond de teller nog op 37 besmettingen.

Op Tenerife (Spanje) is er een nieuw geval van coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een Italiaanse toerist. De toerist zat sinds 24 februari op zijn hotelkamer in isolatie. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis op het eiland en zijn gezondheidstoestand is goed. Op dit ogenblik zijn er zes bevestigde gevallen op de Canarische Eilanden: vijf op Tenerife en een op La Gomera.

Vanmiddag hebben 57 mensen het hotel waar de besmettingen vastgesteld werden onder veiligheidsmaatregelen verlaten. Of de nieuwe besmetting gevolgen heeft voor de Belgen die op Tenerife in quarantaine zijn, is nog niet duidelijk.

Van de 85.000 besmettingen wereldwijd zijn intussen iets meer dan 2.900 mensen overleden (het merendeel dus in China). Bijna de helft van de mensen die wereldwijd besmet raakten, is intussen alweer genezen (iets meer dan 39.500). 

De meest recente cijfers vindt u op de website van de Johns Hopkins Universiteit. (lees voort onder de kaart) 

Chinese economie davert

Het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd ook gevolgen voor de economie. Zeker in China. Uit de cijfers van februari blijkt dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie gedaald is naar het laagste punt in de recente geschiedenis. De bedrijven deden het in februari nog heel wat slechter dan in de crisisjaren 2008 en 2009.

China is de op één na grootste economie ter wereld, na de VS. De Chinese overheid heeft in grote delen van het land fabrieken, winkels, restaurants en bioscopen laten sluiten om de verspreiding van het virus in te dijken. En dat heeft zware economische gevolgen.

coronavirus/2019-nCoV/Covid-19


De term "coronavirus" verwijst eigenlijk naar een groep van virussen van dezelfde “onderfamilie”. Sommige coronavirussen veroorzaken een gewone verkoudheid, het andere bekende coronavirus is het SARS-virus uit 2003. Het nieuwe coronavirus dat zich nu over de wereld verspreidt, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam “2019-nCOV” . Wetenschappers gebruiken ook de naam “SARS-CoV-2” . “Covid-19” is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen