AFP or licensors

Joe Biden hijst zich opnieuw in de race naar het Witte Huis met winst in South Carolina

De voormalige vicepresident Joe Biden heeft zich na drie teleurstellende voorverkiezingen kunnen herpakken als een van de kanshebbers op de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In de zuidelijke staat South Carolina komt Biden met bijna de helft van de stemmen als grote winnaar uit de bus. Bernie Sanders eindigt tweede op ruime afstand.

De peilingen hadden het voorspeld dat Joe Biden in South Carolina zijn slag zou kunnen slaan, maar Biden deed het nog beter dan verwacht. De voormalige vicepresident onder Barack Obama haalt 48 procent van de stemmen binnen. Zijn dichtste opvolger, Bernie Sanders, haalde met 20 procent ruim de helft minder stemmen.

Biden krijgt met die overwinning 33 van de 63 te verdelen delegates of afgevaardigden in South Carolina. Sanders krijgt er 11. In South Carolina is meer dan de helft van de Democratische stemmers zwart. Biden heeft veel steun onder de zwarte stemmers, terwijl Sanders en Pete Buttigieg, die het in Iowa heel goed deed, moeite hebben hen achter zich te krijgen. In 2016 leed Sanders mede daardoor een grote nederlaag tijdens de voorverkiezingen in de staat toen hij het opnam tegen Hillary Clinton. (De tekst gaat voort onder de video.)

Videospeler inladen...

Sanders blijft koploper

Sanders blijft wel koploper in het aantal delegates, na 4 voorverkiezingen. Sanders heeft er 56, Biden voorlopig 48. Biden springt met zijn duidelijke overwinning wel over Peter Buttigieg. 

Bij de vorige voorverkiezingen in Iowa, New Hampshire en Nevada haalde Biden nog een teleurstellend resultaat. Biden kreeg nooit meer dan 18 procent van de stemmen achter zich, terwijl Pete Buttigieg en vooral Sanders het wel goed deden.

Na Biden en Sanders strandde Tom Steyer op de derde plaats in South Carolina. Pete Buttigieg en Elizabeth Warren vervolledigen de top vijf, maar zij halen geen 10 procent van de stemmen.

De overwinning in South Carolina is een grote opsteker voor Biden. "Nog maar enkele dagen geleden werd mijn kandidatuur nog dood verklaard. Nu, dankzij jullie allen, het hart van de Democratische Partij, hebben we gewonnen en het is een grote overwinning geworden", sprak hij zijn enthousiaste aanhangers toe.

South Carolina is de vierde staat waar de strijd om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaatsvindt. Het zijn de laatste voorverkiezingen voor Super Tuesday, komende dinsdag. Dan wordt er in 14 staten gestemd. (De tekst gaat voort onder de video.)

Videospeler inladen...

Tom Steyer stapt uit de race

De Democraat Tom Steyer heeft aangekondigd dat hij de strijd om het Witte Huis staakt. De 62-jarige miljonair en voormalige beheerder van beleggingsfondsen strandde op de derde plaats in South Carolina. Hij had intensief campagne gevoerd in de zuidelijke staat en had meer dan 20 miljoen dollar geïnvesteerd.

Tijdens een toespraak zei Steyer teleurgesteld te zijn over het resultaat. "Ik zei dat als ik geen weg naar de winst zag, ik mijn campagne zou opschorten. En ik kan geen weg zien waar ik het presidentschap kan winnen."

Er zijn nu nog zeven democraten in de running voor het Witte Huis.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen