Liveblog - Minister De Block: "Testen van alle mensen met griep is verspilling van mensen en middelen" 

Er is een tweede Belg besmet geraakt met het coronavirus. De vrouw kwam terug van Frankrijk en wordt opgevangen in het UZ in Antwerpen. Volg de laatste stand van zaken in deze liveblog.

In 24 uur tijd heeft onze redactie meer dan 3.000 vragen gekregen over het nieuwe coronavirus. Is er extra risico voor zwangere vrouwen en kan ik nog het vliegtuig nemen? Viroloog Marc Van Ranst geeft antwoord op 31 meestgestelde vragen. 

Hoeveel mensen wereldwijd besmet, genezen en overleden zijn door het coronavirus, kunt u bekijken op onze teller en in onze kaart

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Gasten hotel Tenerife mogen weg na negatieve test"

Gasten van het hotel H10 Costa Adeje Palace dat vanwege het coronavirus onder quarantaine is geplaatst op het Spaanse eiland Tenerife, mogen onder voorwaarden vertrekken als een test uitwijst dat ze niet besmet zijn. Dat hebben regionale gezondheidsautoriteiten gezegd.

De toeristen mogen vertrekken als zij minder dan 24 uur voordat hun vlucht naar huis gaat, geen symptomen vertonen en negatief testen. Ze moeten dan de quarantaineperiode in hun vaderland afmaken. Het is niet duidelijk hoe de reizen worden georganiseerd. Reisorganisator TUI weet voorlopig nog van niets. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat er morgen mogelijk een deel van de meer dan 100 Belgische toeristen naar huis mogen, maar het heeft hierover geen bevestiging. 

Aantal besmettingen in Italië en Frankrijk loopt op

In Italië is het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus toegenomen van 1.128 naar 1.694.. Er zijn intussen al 34 overlijdens in het land gelinkt aan het virus. Veel besmette mensen in andere landen liepen het virus op tijdens een verblijf in Italië. In Frankrijk is het aantal besmettingen opgelopen tot 130. In Parijs is het Louvre vandaag niet opengegaan. Het personeel wil dat de directie beschermende maatregelen tegen het virus neemt.

AFP or licensors

"Testen van alle mensen met griep is verspilling van mensen en middelen"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt dat het testen op het coronavirus van alle mensen met griep geen enkele meerwaarde biedt. Dat zou een verspilling van mensen en middelen zijn. Wel belangrijk is het testen van mensen die in een risicogebied verbleven of in contact geweest zijn met besmette mensen. De minister is het dus niet eens met professor Herman Goossens van de UAntwerpen die in het VTM Nieuws ervoor pleitte iedereen met griepsymptomen te testen op corona. 

We proberen u bij VRT NWS zo goed mogelijk te informeren over het nieuwe coronavirus, maar ook de overheid zelf heeft een website met de meest recente informatie. Die kunt u hier bezoeken. 

Hoe dodelijk is het coronavirus nu eigenlijk?

De meeste mensen genezen perfect van het nieuwe coronavirus. Sommige mensen voelen zich zelfs niet ziek. Een beperkt deel sterft aan het virus. Het grootste risico ligt bij ouderen en mensen met een slechtere gezondheid. 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de meest recente cijfers wereldwijd:

Minister De Block: "We hebben enorme capaciteit om eventuele patiënten op te vangen"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maakt zich sterk dat er voldoende capaciteit is om eventuele patiënten met een coronabesmetting op te vangen en te verzorgen. "De referentieziekenhuizen, de universitaire ziekenhuizen en de grote ziekenhuizen hebben mogelijkheden, zeker omdat de gewone griep over het hoogtepunt is."

Mogelijk besmette Luxemburger kwam langs de luchthaven van Charleroi

Volksgezondheid gaat een aantal passagiers van een welbepaalde vlucht van afgelopen week contacteren, een vlucht van Noord-Italië naar Charleroi. Een passagier op die vlucht, een Luxemburger, is mogelijk besmet met corona. Toen hij landde in Charleroi, had hij nog geen symptomen, maar een dag later is hij naar de dokter gegaan, en testte hij positief. Een tweede test moet nu uitwijzen of hij effectief corona heeft opgelopen. Intussen wordt contact opgenomen met de passagiers die rond hem zaten in het vliegtuig. 

Om 19 uur: viroloog Marc Van Ranst en minister Maggie De Block beantwoorden uw vragen in "Het Journaal"

U heeft massaal vragen ingestuurd over het nieuwe coronavirus. Vanavond stellen we de meestvoorkomende vragen aan viroloog Marc Van Ranst en minister van Volksgezondheid Maggie De Block in "Het Journaal" op Eén en op vrtnws.be. 

Minister De Block: "Geen disproportionele maatregelen nemen"

We moeten momenteel geen disproportionele maatregelen nemen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) na het kernkabinet. Ze verwijst onder meer naar Sint-Lambrechts-Woluwe, waar inwoners die in een risicogebied zijn geweest niet meer op openbare plekken mogen komen. "Dit lijkt me meer op politiek activisme, schieten met een kanon op een mug."

"Dit coronavirus is een griepvirus, we moeten het noemen zoals het is", zegt ze. "Het is een nieuw virus, maar we moeten geen disproportionele maatregelen nemen. We hebben een goed wetenschappelijk comité dat alles in de wereld opvolgt. Laat ons de emotie loskoppelen van de wetenschap. Er zullen meer patiënten komen, maar we kunnen dat aan."

Overlegcomité met ministers uit federale en regionale regeringen komt morgen al samen

Morgen om 8 uur komt het overlegcomité met ministers van de  federale regering en de regionale regeringen samen om eventuele maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus te bespreken. Het overleg van morgen komt bovenop het eerder aangekondigde overlegcomité op woensdag.

Meest gelezen